Surnud hinged toetavad elavaid

Heli Lehtsaar 11. aprill 2008, 00:00

Meenutan aeg-ajalt heldimusega oma kümne aasta taguse tööandja väärtpaberinspektsiooni. Ei, mitte sellepärast, et mulle seal väga töötada meeldis. Hoopis seepärast, et selles rahandusministeeriumi valitsemisalas tegutsenud inspektsioonis olid ligi pooled töökohad täitmata ja nende arvel sai ametisolevatele ametnikele, kelle hulka ka mina kuulusin, maksta mõnda aega kaks korda suuremat kuupalka, kui palgalehel kirjas oli. Kujutage ise ette, kas teile meeldiks, kui järgmisel palgapäeval näeksite oma pangakontol oma palganumbrit kahega korrutatuna?

Praeguses olukorras, kus riigieelarvet tuleb üle kolme miljardi kokku tõmmata, tasub kiiresti selgus majja tuua ka ministeeriumites ja erinevates allüksustes leiduvate täitmata ametikohtade täpses arvus. Rahandusministeeriumi andmeil on kogu avalikus teenistuses täitmata ametikohti 2250. Ajakirjandusest on läbi jooksnud ka suuremaid arve. Kui palju neid siis täpselt on ja kui paljud neist on n-ö surnud hinged, kes tööd ei tee, aga kelle ametikoht on struktuuris kirjas ja eelarves palgarahagi ette nähtud?

Kuna täitmata ametikohtade pidamise kuulsus on riigiasutuste kannul käinud aastaid, on tegelikult selge, et sageli suudetakse töö ära teha palju väiksemate jõududega, kui esialgu asutuse struktuuri ja ametikohti paberile joonistades tundus. Avalik sektor võiks lõpetada surnud hingede eelarvesse kirjutamise.

Üheski eraettevõttes ei tuleks kõne allagi hoida palgalehel ametimehi igaks juhuks. Tööle võetakse inimene siis, kui töö vajab tegemist.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:28
    Otsi:

    Ava täpsem otsing