Katri Soe • 27 aprill 2008

Saksa Raudtee läheb täna uuele katsele

Saksa valitsuskoalitsioon hakkab täna arutama Saksa Raudtee börsilemineku kompromissplaani. Sotsiaaldemokraadid (SPD) jõudsid pärast pikki parteisiseseid vaidlusi kokkuleppele, et börsile läheb 24,9 protsenti Deutsche Bahn AG transpordi- ja logistikaosast. Kristlikud demokraadid soovisid börsil näha 49,9 protsenti, kuid lepivad tõenäoliselt ka vähemaga. Edasi arutab küsimust parlament, lõpliku otsuse teeb liidukantsler Angela Merkel.

Kui kõik sujub, peaks börsileminek toimuma juba tänavu sügisel. IPO on plaanitud toimuma 18. augustil Frankfurdis.

Kas ja kuidas börsileminek Ida-Euroopa logistika- ja transporditurgu mõjutab, Deutsche Bahni esindaja praeguses seisus ei kommenteeri - küll väikese mööndusega, et Baltimaad, sealhulgas Eesti turg, on Saksa Raudtee jaoks jätkuvalt huvitavad.

Praeguse plaani järgi jääksid raudteevõrgustik ja infrastruktuur 100 protsendi ulatuses riigi käsutusse. Deutsche Bahnist tehtaks riigile kuuluv holding-firma, mille katuse all hakkaksid tulevikus paiknema kaks ettevõtet: üks, millele kuuluvad raudteeliiprid ja raudteejaamad ehk siis kogu infrastruktuur, ning teine, mis hakkab haldama kogu kauba- ja reisijatevedu ning logistikat. Viimase nimeks saab DB Mobility & Logistics, millest börsile läheks 24,9 protsenti.

Sotsiaaldemokraatide hinnangul on tegemist hea plaaniga, mis toob raha sisse raudteele, ei anna aga investoritele siiski otseselt otsustusõigust. Investoritele jääb suletuks ka järelevalvenõukogu uks.

Raudtee erastamise kriitikud ütlevad, et börsilemineku taga ongi ainult selle juhi Hartmut Mehdorni ambitsioonikate laienemisplaanide rahastamise vajadus. Saksa rahvale ja raudteele olevat kasu börsileminekust minimaalne.

Deutsche Bahn on juba kokku ostnud reisijate- ja kaubaveofirmasid nii Hispaanias kui ka Suurbritannias. Plaan on laieneda ka Ida-Euroopasse, et haarata seejärel enda kätte kogu kaubavedu Ida-Europa ning Euroopa edela- ja lõunaosa vahel. Lõpule jõudis ka Saksa-Vene-Poola-Valgevene raudteede ühisfirma Eurasia Rail Logistics asutamine.

Investorid võivad loota, et 24,9 protsendiga Saksa Raudtee erastamine ei piirdu. Kui poliitilised jõud muutuvad, ja valimised on Saksamaal juba 2009, pole sugugi võimatu, et börsile jõuab millalgi ka 49 protsenti Saksa Raudteest.

Hetkel kuum