Hiidlaen jättis pangad külmaks

Mariliis Pinn 06. mai 2008, 08:28

Paide spordihalli ehituse rahastamisest oli
jälle huvitatud ainult üks pank, kes tegi opositsiooni hinnangul pakkumise,
millega linn kannab kuni 14 miljonit krooni kahju.

Paide spordihalli ehituse laenuvõtu riigihange kuulutati aasta algul nurjunuks, sest osales vaid üks pank, kes ei teinud linna juhtide meelest küllalt head pakkumist, kirjutas Järva Teataja.

Toona kõlas põhjendus, et pankadele tuleb teha selgitustööd, küllap siis teevad peale Hansapanga pakkumisi ka teised. Eelmisel reedel spordihalli ehitamise laenuhanke ümbrike avades selgus, et ka seekord on laenu andma huvitatud ainult üks pank, seekord Sampo.

Laenutingimusi lubasid linna juhid tutvustada täpsemalt lähipäevil, kui laenuvõtuotsuse on langetanud Paide spordi- ja tervisekeskuse nõukogu.

Nõukogu liige Tarmo Alt selgitas, et kui laenuhange oleks välja kuulutatud aasta tagasi, kui opositsioon soovitas seda teha, oleks laenuprotsent olnud sedavõrd soodne, et aastate peale oleks tulnud raha tagasi maksta kümme miljonit krooni vähem.

Paide abilinnapea, spordi- ja tervisekeskuse nõukogu esimees Kaido Ivask ei nõustunud Aldi väitega, et linnavalitsuse tõttu peavad Paide maksumaksjad halli eest kümme miljonit krooni rohkem maksma.

Laenuvõtu venimises näeb Ivask linnavalitsusest suuremat süüd hoopis keskkonnaministeeriumil, kus asjajamine oleks võinud kulgeda kiiremini. Ivask on rahul, et Hansapanga laen jäi võtmata, sest Sampo tegi nüüd parema pakkumise. Ivaski meelest võis pankade huvi pärssida asjaolu, et laenu tähtaeg on pikk.

Riigihanke alusel tahab Paide spordi- ja tervisekeskus võtta 25 aastaks üle 4,7 miljoni euro ehk 74 miljoni krooni suuruse investeerimislaenu. Laenu tagasimakseid tahab linnale kuuluv sihtasutus hakata tegema järgmise aasta algul ja laen peaks olema tagasi makstud 2033. aasta maiks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    07. May 2008, 15:10
    Otsi:

    Ava täpsem otsing