Sidehäire rikkus Phoenixi teise tööpäeva

28. mai 2008, 19:44

Kui maandumine õnnestus Marsi-maanduril
Phoenix probleemideta, siis häire raadiosides rikkus seadme teise tööpäeva.

Teisipäeval kadus ühendus Phoenixiga, kuid viga pole mitte maanduris, vaid NASA Marsi tehiskaaslases Mars Reconnaissance Orbiter, mis on üks kahest satelliidist, mille kaudu NASA Phoenixiga ühendust peab. Teadmata põhjusel lülitas satelliidi raadiosaatja end töörežiimilt ootele.

Probleem ilmnes eile, kui satelliidi kaudu pidi Phoenixile edastatama käsud, mis puudutasid teise tööpäeva tegevusi. Seni pole teada, miks satelliidi saatja ei toiminud, veel esmaspäeval oli kõik korras, siis saadi Phoenixilt nii fotosid kui ka andmeid maanduri esimese tööpäeva kohta.

Teine katse teisipäeva õhtul siiski õnnestus ning info õnnestus Phoenixile edasi anda ning maanduri kogutud andmed alla laadida.

Hädaabinõuna on võimalik viia kogu sidepidamine Phoenixi 90-päevase missiooni ajaks üle vaid teise satelliidi - Odyssey peale. Hetkel ei ole NASA veel sellest sammust teada andnud.

Selle tööpäeva, mis Phoenix oli Marsil ilma juhisteta toimetas aparaat edasi eelmisel päeval pooleli jäänud toimetustega: tegi fotosid, millest saaks kokku panna panoraamfoto Phoenixi maandumispaiga ümbrusest ning kogus ilmastikuandmeid, mis on vajalikud Kanada kosmoseagentuuri meteoroloogiateenistusele.

Vaata ka: Phoenixi esimesed ülevõtted Marsist GALERII

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. June 2008, 14:26
Otsi:

Ava täpsem otsing