Phoenix leidis Marsilt jääpuru

20. juuni 2008, 09:45

Teadlased on veendunud, et Marsi-maandur
Phoenix kraapis punase planeedi pinna alt välja jäätükikesi.

Mingi heledavärviline aine, mille Phoenixi robotkäsi punase pinnase alt välja tõi, oli mõni päev hiljem kadunud. Seega pidi olema tegu jääga, mis pärast väljakraapimist lihtsalt aurustus, ütles Arizona ülikooli teadlane Peter Smith AFPle.

„Asjaolu, et need väikesed kamakad mõne päeva jooksul kadusid, on suurepärane tõestus, et see oli jää,“ ütles ta. „On ka pakutud, et see võis olla sool, aga sool ei kao niimoodi.“

Marsi poolusepiirkonda uuriv Phoenix püüab kindlaks teha, kas planeet võiks sobida eluks. Maandur võtab robotkäe abil pinnaseproove, millest teadlased loodavad leida külmunud vett. Esimene proov, mille Phoenix analüsaatoris üles soojendas, siiski vett ei sisaldanud.

Heledat värvi ainet nähti 15. juunil Phoenixi kaevatud vaos hüüdnimega Kuldkihar. Kui maandur vagu neljapäeval uuesti uuris, olid need valged kamakad kadunud, teatas NASA.

Eile sattus Phoenixi robotkäsi kõvale pinnasele, püüdes kaevata uut kaevikut. Ka selle kaevamise puhul lootsid teadlased leida jääd ning olid paigale pannud nime Lumivalgeke 2.

Robotkäsi seadistus ooteasendisse, kui oli teinud kolm kaevamiskatset. NASA arvates viitab sellele, et robotkäsi jõudis kõva pinnaseni.

Teadlased annavad Phoenixi poolt uuritud piirkondadele ja kaevikutele muinasjututegelaste ja mütoloogiliste kangelaste nimesid, et teha vahet Phoenixi ümbruses asuvate geoloogiliste objektide ja kaevatud kaevikute vahel.

2002. Marsi orbiidil tiirelnud Odyssey leidis viiteid sellele, et punase planeedi polaaraladel võib pinna all peituda jääd. Phoenix on maandunud piirkonda, mille pinnamood meenutab alasid, kus on igikelts, ka Marsil on pinna all peituv jää muutnud pinnase muhklikuks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. July 2008, 10:21
Otsi:

Ava täpsem otsing