Trichet: inflatsioon on jõudnud Euroopa tööturule

09. juuli 2008, 14:44

Euroopa Keskpanga juht Jean-Claude Trichet
lõi täna häirekella, et kütuse kallinemise mõjud on levimas ja kanda kinnitamas
euroala riikide tööturul.

Euroopa Keskpank on „tõsiselt” mures nn teise raundi mõjude pärast, ütles Trichet täna Euroopa Parlamendis. Sisuliselt tähendab see muret selle üle, et hinnatõus hakkab palganõudmistes juurduma ning keskpangal on seda raskem inflatsiooni ohjas hoida, kirjutas Financial Times.

Minnes oma varasematest väljaütlemistest veelgi kaugemale, nentis Trichet, et „esimesed märgid on mõnedes euroala riikides juba näha”.

Läinud nädalal tõstis Euroopa Keskpank euroala baasintressi 25 baaspunkti võrra seitsme aasta kõrgeimale tasemele, 4,25%le. See oli mõeldud ka hoiatussignaalina palgakõneluste pidajaile, et nad tänast kõrget inflatsiooni palkadesse üle ei kannaks.

Selle aasta esimeses kvartalis kasvasid euroalal palgakulud aasta arvestuses 3,3%, mis on kiireim tempo 2003. aastast. Eriti tegi Euroopa Keskpangale muret 5,7%ne palgatõus Hispaanias, kus majandus ja kinnisvaraturg on järsus languses.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. July 2008, 14:42
Otsi:

Ava täpsem otsing