Balti riigid taunisid Eesti plaani tõsta hotellide käibemaksu

10. juuli 2008, 16:21

Täna kohtusid Pärnus Eesti, Läti ja Leedu
hotellide ja restoranide alaliitude juhatuste liikmed, kes taunisid Eesti
valitsuse plaani ja koostasid kolme liidu poolt ühisavalduse käibemaksu
teemal.

„Kolleege Lätist ja Leedust pani meie riigi plaan tõsiselt üllatuma,“ kommenteeris Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu juhatuse esimees Feliks Mägus kohtumisel arutatut ning lisas, et naaberriikide valitsused ei tegele turismi arengu pärssimisega. Tema sõnul on idee tõsta majutusasutuste käibemaksu eriti kummaline just selle tõttu, et Euroopa praktikas on majutusteenuse käibemaksumäär erinev tavakäibemaksu määrast.

„Selles suhtes mõistsid juhatused hukka meie valitsuse plaani ja tõdesid üksmeelselt, et see võimalik tõstmine nõrgendaks kindlasti Eesti konkurentsivõimet Baltikumis, kuid nähti ka ohtu, et see vähendab terve Baltikumi konkurentsivõimet,“ sõnas Mägus kokkuvõtvalt.

Ta rääkis, et kohtumisel arutati ka Eesti majutusettevõtete käibemaksumäära tõstmise mõju kaugematele turistidele, kes üldjuhul ostavad ühispaketi Baltikumi külastamiseks. Käibemaksu tõstmine 18 protsendile tähendaks ka selle ühise paketi kallinemist. „Teised Balti riikide valitsused ei planeeri sellist asja ja vastupidi toetatakse turismi arengut.“

Kohtumise teine oluline arutelu käis riikidevahelise turundusalase koostöö üle. „Seni oleme natuke pusinud igaüks omaette ja näinud naaberriigis konkurenti, aga mitte niivõrd keskendunud sellele, et ühistegevusest võib kogu regioonile rohkem tulu tõusta,“ ütles Mägus. Tema kinnitusel tänasel kohtumisel küll konkreetseid projekte kokku ei lepitud, natuke arutati ainsat ühisprojekti - elektroonilist kataloogi.

Veel räägiti ühisest tärnisüsteemist. „Põhjamaade, Nordic, Baltic hotellide tärnisüsteem tuleks võtta kõikides riikides kasutusele, kaasaarvatud sümboolikaga, et meie külalistele näidata, et kuulume ühtsesse balti-skandinaavia kvaliteedisüsteemi,“ ütles Mägus ja lisas, et see annaks külalisele kindlusetunne, et meie hotellides on kvaliteet garanteeritud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. September 2008, 07:23
Otsi:

Ava täpsem otsing