Seli: loodetavasti võidab mõistlikkus

03. juuli 2008, 15:05

Tartu hotelli omanik ja ettevõtja Wemo AS
omanik Neinar Seli tõdes, et hotellide käibemaksu tõstmine on küll nö
krokodillikomisjonis arutlusel olnud, kuid sellest hoolimata jääb lootus, et
mõistlikkus võidab ja naaberriikide võimalikust käibemaksulangusest
vastassuunas jooksu ei panda.

„Krokodillikomisjon arutas sellises kontekstis, et kõik käibemaksud tuleks ühtlustada, seal hulgas ka hotellide puhul. Veel puudutas see meditsiiniteenuseid ja kultuuriüritusi,“ rääkis Neinar Seli aripaev.ee-le ning lisas, et loodetavasti võidab mõistlikkus ja see asi ei käivitu.

„Me peame vaatama, mida teevad meie lähinaabrid, et me ei oleks kreenis oma ettevõtjatega. Kui Soome tahab tõesti alandada käibemaksu toitlustuse või teeninduse pealt, siis me ei tohiks kindlasti teises suunas joosta,“ oli Seli seisukohal ning ütles, et turismi osatähtsus riigi SKPst on 10-12% ning kui minna 250 kuni 300 miljoni kroonist lisaraha püüdma, võib kaotada hoopis rohkem. „Me peletame ühe tuluallika. Praeguses kontekstis ma küll ei näe, et see mõttekas oleks.“

Kas peale riigi võiks veel keegi käibemaksust kasu saada vastas Seli: „Ei peale riigi ma küll ei näe kedagi, kes sellest kasu võiks saada.“ Tema sõnul peaks eelkõige Eesti konkurentsivõime säilimise eesmärgil vaatama ka vasakule ja paremale, et mitte eristuda naabritest sellega, et me oleme kehvemad.

Neinar Seli rääkis, et Eestis on hotellindus hea järjel ja hotelle on palju, kuid vajakajäämisi on teada tuntud teeninduskultuurist. „Kuid kui teenindusvaldkonnalt veel raha ära võtta, siis teenindusvaldkonna palgad ja investeeringud jäävad väiksemaks ja teeninduse tase läheb veel kehvemaks.“ Teeninduses on Eestil tema sõnul Põhjamaadelt ja arenenud riikidelt veel palju õppida.

Tubaka- ja alkoholiaktsiis turiste Seli sõnul ei peleta, pealegi on vodkaturistide osakaal väike. Vaadates Tallinna sadama reisijate arvude kasvu, aitab kaasa ilmselt uute laevade soetamine ja Schengeniga liitumine, rääkis ta. „Kes tahab juua, joob ikka.“

Eesti hotellide ja restoranide liit kinnitas täna, et on kursis rahandusministeeriumis valmiva plaaniga kehtestada hotellide majutusteenusele senise 5protsendilise käibemaksu asemel 18protsendiline.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. July 2008, 16:18
Otsi:

Ava täpsem otsing