Turismifirmade liit: 18% käibemaks turiste juurde ei tooks

03. juuli 2008, 16:47

Kasvav hotellikohtade ja vähenev turistide
arv ilmselt 13%-list käibemaksu tõusu majutusettevõtetele ei tervitaks,
arvas Eesti Turismifirmade Liidu president ja AS Reisieksperdi omanik Sven
Lõokene.

“Loodan, et selline algatus ei leia piisavalt toetust. Situatsioonis, kus hotellikohtade arv on Eestis pidevalt kasvanud, samas aga hoolimata erinevatest rakendatud meetmetest on välisturistide arv kahanemas, ei avalda 13% hinnatõus kindlasti positiivset mõju Eestisse tulevate turistide arvule,” rääkis Sven Lõokene.

Euroopa Liidu liikmetest maksustavad siiani Iirimaa ja Taani kõiki sissetuleva turismi teenuseid 0% määraga ning enamus riike kasutab alandatud määra majutusteenustele, ehk siis meie mõistes 5 % käibemaksumäära.

Läti ja Leedu kuuldavasti ei plaani sarnaseid samme, kuuldavasti mitte ka Soome. “Seega, miks peaksid turistid tulema Eestisse, kui meie hinnad muutuvad kallimaks, kui lähinaabritel,” arutles Lõokene käibemaksu tõstmise arukuse üle.

Küsimusele, mida ja kellele võiks käibemaksu tõusus positiivset olla, vastas liidu president, et sellest olukorrast ei lõika keegi kasu, ka mitte riik, sest hoolimata kõrgemast käibemaksumäärast majutusteenustele, toob vähenev turistide arv kaasa tulude vähenemise nende kulutuste osas, mida turist siin koha peal teeb - näit. restoranid, baarid, kauplused, muuseumid, ühistransport - kõik teeniksid vähem raha ning riigile laekuks vähem käibemaksu nendest valdkondadest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. July 2008, 16:18
Otsi:

Ava täpsem otsing