Sõerd: see on maksupoliitiliselt vale otsus

Mariliis Pinn 10. juuli 2008, 18:03

Tallink Hotels hotelliketti juht Aivar
Sõerd sõnas, et majutusasutuste käibemaksu tõstmise plaan on läbi mõtlemata ja
maksumuutuse ajastus on vale, sest majandus on languses.

See samm on kindlasti läbi mõtlemata ja tagasilöök Eesti majanduse olulisele valdkonnale, ütles Sõerd. Ta selgitas, et kuna enamasti ööbivad Eesti hotellides välisturistid on tegu sisuliselt ekspordiga, mille käibemaks on reeglina 0%.

„Majutusteenustele käibemaksustamisel standardmäära kehtestamine seni kehtinud 5%lise määra asemel on maksupoliitiliselt kindlasti vale otsus. Majutusteenus, mida osutatakse välisturistidele, on sisuliselt teenuse eksport, eksport aga maksustatakse üldjuhul 0% määraga. See on kõige olulisem erisus võrreldes muude kaupade või teenustega, millele on rakendatud standardmäärast madalam maksumäär,“ lisas ta.

See on tema sõnul tagasilöök valdkonnale, ekspordile ja konkurentsivõimele, sest see viib turistid Eestist mööda. “Seega selline maksumuudatus seab löögi alla olulise osa ekspordist ja annab tuntava tagasilöögi turismindusele kui valdkonnale, mille osatähtsus sisemajanduse kogutoodangust on oluline. Halveneb ka Eesti konkurentivõime selles valdkonnas võrreldes naaberriikidega. Vale on ka kavandatava muudatuse ajastus, kus turismindus kui valdkond, nii nagu majandus tervikuna, on languses,” arvas Sõerd.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. July 2008, 18:25
Otsi:

Ava täpsem otsing