GILDile tõi edu ettenägelik tegevus

Agnes Ojala 08. august 2008, 16:56

Investeerimispanga GILD Bankers pakutavate
alternatiivsete finantseerimislahenduste vastu tuntakse järjest rohkem huvi,
kuna selleks tehti juba mullu ettevalmistusi.

Aripaev.ee küsimustele majanduskeskkonna jahtumisest võitvate sektorite kohta vastas GILDi privaatpanganduse juht Martin Hendre.

Kas teid ja teie konkurente võiks majanduskekkonna jahtumisel võitjaiks pidada?
Keeruline on täna öelda, kes majanduslangusest võidavad, edukad ettevõtted suudavad igas tsüklis ennast hästi positsioneerida. GILDi puhul võib küll öelda, et tänu meie selgele fokuseeritusele teatud nišialadele investeerimispanganduses ja suhteliselt laiale tegevuspiirkonnale ka väljaspool Baltikumi, suudame kiirelt ja edukalt kohaneda nii tõusude kui langustega. Tänastes oludes on siiski selge, et rohkem võimalusi on neil, kel on rohkem likviidsust. Meie alternatiivsed fondid on tänu pikaajalisele edukale käekäigule ja uuele tugevamale struktuurile meelitanud viimasel poolaastal ligi mitmeid rahvusvahelisi investoreid ning uut raha, mistõttu oleme asunud aktiivselt uusi häid investeerimisvõimalusi otsima.

Kas teile on tulnud enam kliente näiteks seetõttu, et pangast laenu saamine on raskendatud, kuid vahendeid on vaja ja seetõttu otsitakse partnereid/investoreid?
Nägime juba eelmise aasta alguses ette, et pidu majanduses saab ükskord otsa ja keskendusime muu seas alternatiivsete finantseerimislahenduste arendamisele. Täna on selge, et tegime õigeid valikuid, kuna huvi alternatiivsete finantseerimisallikate vastu meie klientuuri seas on kasvanud. Meie fondijuhtidele tähendab majandustsükli langus laiemat valikut heade investeerimisvõimaluste vahel. Tänu senisele heale tööle on meil ka vabu vahendeid, et neid võimalusi meie investorite kasuks pöörata. Ka ettevõtete ühinemiste ja ülevõtmiste vallas näeme endiselt võimalusi konsolideerumisteks ja ümberstruktuureerimiseks, eelkõige ehituse ja kinnisvaraga seotud sektorites.

Kas privaatpanganduses on näha, et jõukamate inimeste vara kosub enam kui mitte nii heal järjel olevate inimeste vara?
Üldjoontes see reegel, et rikkamate inimeste vara kasvab aja jooksul kiiremini, peab paika üleilmselt. Samas see ei tähenda, et regulaarselt säästvate mitte nii heal järjel inimeste vara ei kasvaks, lihtsalt kasvumäärad on mitmetel põhjustel (sh piiratumad võimalused leida aktraktiivseid investeeringuid) madalamad. Üsna selge on ka see, et privaatvarahaldus kui teenus on transformeerumas. Keskmise varade mahuga inimesed, kes on traditsiooniliste fondi- ja aktsiaportfelli juhtimise teenustega raha kaotanud, liiguvad pigem väikeste family-office tüüpi varahaldurite või privaatpankade nagu GILD Bankers juurde, kes investeeringute poolel opereerivad absoluuttootluse ja varade kaitse eesmärkidest lähtuvalt.

Mis võiks olla see tegur, mis ühed ettevõtted majanduslanguse ajal teistest paremaks teeb?
Edukas ettevõte suudab majanduslanguse ajal uuteks tõusudeks valmistuda – õige ajastus ja positsiooneering aitab rasketest aegadest üle saada.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. August 2008, 17:04
Otsi:

Ava täpsem otsing