Hansapank: kasvavad ekspordinumbrid tõid positiivse prognoosi

13. august 2008, 12:27

Hansabank Marketsi makroanalüütik Annika
Paabut kommenteeris eilset positiivset majanduskasvu prognoosi, et
see tugines maksebilansi andmetele, mis näitavad positiivseid arenguid
ekspordinumbrites.

Sellegipoolest usub pank, et majandus suundub tõusuteele hiljemalt neljandas kvartalis.

"Kuna tegemist on uue meetodiga ning esialgse hinnanguga, on hetkel raske oma arvamust kujundada. Meie optimistlik prognoos tugines maksebilansi andmetele, mis näitavad positiivseid arenguid ekspordinumbrites (prognoos, mille edastasime, valmis juuli alguses ning uus prognoos peaks valmima oktoobriks - hetkel tegeleme selle ümbervaatamisega)," selgitas Paabut.

"Paraku ei selgu statistikaameti pressiteatest see, mil määral on eksport Eesti majanduskasvu panustanud. On selge, et jaekaubanduse, tööstuse näitajad olid võrreldes eelmise aastaga kehvemad eelkõige seetõttu, et tarbijate soov ja valmidus kulutada on vähenenud ning seeläbi on kahanenud sisenõudlus," märkis ta.

Analüütik lisas, et ka kinnisvarasektori ning sellega seotud sektorite arengud olid ette teada. "Kuid, nagu öeldud, ei selgu pressiteatest see, mil määral on ekspordi kasv kompenseerinud sisenõudluse kahanemise. Sellele küsimusele saame vastuse ehk siis, kui avaldatakse lõplik hinnang," sõnas ta.

"Hetkel on käesoleva aasta keskmise SKP kasvu number ülevaatamisel ja seda eelkõige seoses metoodika muutusega. Optimismi sisendab ehk see, et tööpuuduse kasv ei ole olnud suur ning juba tulevad teated ka uutest värbamistest (eelkõige suureksportöör Elcoteq) ning seetõttu usume, et majandus suundub tõusuteele hiljemalt neljandas kvartalis," rääkis Paabut optimistlikult.

"Ka vakantsete ametikohtade arv on püsinud viimastel kuudel üsna samas suurusjärgus. Lisaks on viimati avaldatud maksebilansi kiirhinnang toonud pigem positiivseid uudiseid. Kuid rõhutaksin siinkohal ka seda, et hetkel tegeleme oma hinnangute ülevaatamisega ning seetõttu on raske midagi täpsemalt väita või ennustada," ütles Paabut.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. September 2008, 14:07
Otsi:

Ava täpsem otsing