Veskimägi: 2009. aasta tuleb raskem kui 2008

13. august 2008, 18:28

Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esimees
ja Standardi tegevjuht Enn Veskimägi ütles, et 2009. aasta tuleb raskem kui
2008, kuna kõik maailmamajanduse probleemid ei ole meile veel kohale jõudnud –
täna me ikkagi sipleme veel oma vigades.

„Tegelikult juba teises kvartalis, peale esimese kvartali tulemuste avaldamist hoiatas Tööandjate Keskliit, et me võime jõuda nulli piirini ja isegi miinusesse,“ ütles Veskimägi.

„Niisugust optimismi nagu oli erinevatel poliitikutel või ennustajatel, et 2008. aasta lõpus majandus tasakaalustub ja 2009. aastal läheb jälle lendu – siis seda optimismi meil ei ole,“ lisas ta.

Veskimägi märkis, et täna peame tunnistama, et ka Tööandjate Keskliidu katuseorganisatsioon BusinessEurope ühineb selle arvamusega. „Organisatsiooni nõukogu käis koos Sloveenias, kus osalesin ka ise enne jaanipäeva ja valdav enamus Euroopa riike nägid 2009. aastat väga mustades värvides. See on oluliselt raskem aasta majanduses kui 2008.“

„Ka meil pole põhjust olla optimistlikumad, et eks ettevõtjad peavad vaatama oma kulud üle ja tegema tasakaalukaid otsuseid. Aga tõenäoliselt jõudsime sinna, kuhu kahe jalaga maapeal olevad analüütikud andsid signaale juba talvel,“ rääkis ta.

„Langus mõjutab valdavalt enamust, kõiki sektoreid, kui tarbimine väheneb ja majandus ei kasva. Langus on küll tsükliline ja kõiki korraga ei haara, kuid mingisuguste ajaperioodide järgi jõuab ta kõikidesse sektoritesse,“ tunnistas Veskimägi.

Ta märkis, et kõigepealt tuleb üle vaadata kulud ja investeeringud, tuleb hoida madalat profiili. "Eks paljud, kes ennast üle laenasid, neile jõuavad probleemid kõige varem koju."

„Eks valitsus tegeleb praegu avaliku sektori kulude kokkutõmbamisega ning sellega saab avalik sektor erasektorile palju eeskuju näidata.“

„Tööandjad hoiatasid koos Kaubandus - Tööstuskojaga valitsust ülepaisutatud 2008. aasta eelarve suhtes. Selle menetlemise käigus pöörduti sinna kolm korda, et 26% kasv on ülioptimistlik. Kui oleks jäädud 10% kasvu piiridesse, siis täna ei toimuks lisaeelarvete arutelu,“ rääkis Veskimägi.

„Just paljudel väikestel ettevõtjatel, kes on orienteerunud siseturule, on täna kõige raskemad ajad saabunud, kuna siseturu nõudlus on kahanenud kõvasti ja seal, kus on kümmekond inimest tööl jätkub tööd pooltele neist,“ märkis ta.

Ta jätkas, et teine asi on eksport. „Ekspordi kasvatamise vajadusest on palju räägitud. Kuid eksport on väga aeglaselt kasvanud. Kui siseturg kukub järsult tagant ära, siis on selge, et üleöö eksporditurule ei jõuta.“

„Täna loodan sellele, et majandusministeerium oma tehnoloogiainvesteeringud üle vaatab ja ka tagasiulatuvalt toetab neid ettevõtteid, kes on panustanud uutele tehnoloogiatele, et jõuda eksportturgudele. Ja lootnud ka 2007. aastast avanenud struktuurifondide rahale,“ sõnas ta.

„Majandus ei hakka 2009. aastal kindlasti kasvama, võib-olla 2010. Minu arvates kõik maailmamajanduse probleemid ei ole meile veel kohale jõudnud. Täna me ikkagi sipleme veel oma vigades, mitte maailmamajandusest tulenevatest probleemides. Need veel jõuavad siia,“ ütles Veskimägi.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. August 2008, 18:33
Otsi:

Ava täpsem otsing