Moody's langetas Parexi üle võtnud panga reitingut

09. november 2008, 14:22

Reedel, päev enne teadet, et Läti riigile
kuuluv Latvijas Hipoteku Un Zemes Banka võtab üle 51 % Parexi bankast,
kärpis agentuur Moody’s panga reitingut.

Moody’s kärpis Latvijas Hipoteku Un Zemes Banka pika- ja lühiajaliste valuutahoiuste reitingut vastavalt tasemelt A2 tasemele A3 ja tasemelt Prime-1 tasemele Prime-2.

Reitingu kärpimise tingis Läti riigi valuutahoiuste reitingu langetamine tasemelt A2 tasemele A3. Panga finantstugevuse reiting (BFSR) kinnitati tasemel D-. Pikaajaliste hoiuste ja finantstugevuse reitingu väljavaade on negatiivne.

7. novembril kärpis Moody’s Läti riigi lati- ja valuutakohustuste reitingut tasemelt A2 tasemele A3. Kõigi reitingute väljavaade on negatiivne, mis tähendab seda, et need võivad edaspidi veelgi langeda.

Reitingu langetamise tingis ülemaailmse finantskriisi teravnemine, millel on ränk mõju Läti majandusele. Moody’s prognoosib, et Läti valitsuse finantsseis halveneb järsult, põhjustades nii eelarvedefitsiidi kui riigi võlakoorma järsu kasvu.

Latvijas Hipoteku Un Zemes Banka finantstugevuse (BFSR) negatiivset väljavaadet põhjendab Moody’s kartusega, et Läti majandusolukorra halvenemine õõnestab panga varade kvaliteeti. Majanduslangus tuleb kardetust rängem, hoiatab Moody’s, mis võib mõjutada oluliselt nii eraisikute kui ettevõtete võimet oma laene teenindada. Latvijas Hipoteku Un Zemes Banka AS on andnud palju laene just kinnisvarasektorisse ning väikeettevõtetele, mis on majanduskonjunktuuri järsule halvenemisele eriti tundlikud.

Latvijas Hipoteku Un Zemes Banka AS-i laenudest on üle 30% antud kinnisvarasektorisse. Moody’s prognoosib halbade laenude osakaalu kasvu. Juuni lõpus oli viivislaenude osakaal 2,4% kogu laenuportfellist (võrreldes 1,9%ga aasta alguses).

Panga hoiuste reitingus kajastub asjaolu, et panga omanik on Läti riik. Septembri lõpus oli pank Läti suuruselt kaheksas pank, mille turuosa oli varade mahu järgi 4,2%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2008, 11:44
Otsi:

Ava täpsem otsing