Viinerivargad on kohanenud kapitalismiga

19. november 2008, 12:16

Eesti suuremate toidutööstuste juhid
tunnistasid aripaev.ee venekeelsele sõsarportaalile dv.ee, et seoses majanduslangusega on sagenenud
vargused tööandja tagant.

Erinevalt ettevõtete juhtidest, kes seda asjaolu kommenteerides jäävad kidakeelseks, on töötajad jutukamad. Muidugi tingimusel, et nende nimesid ei avalikustata.

Jutuajamisest mitme ettevõtte töötajatega selgub, et on olemas kolm varguste avastamise meetodit. Kõige sagedamini tabatakse varguselt lauskontrolli käigus. Ettevõtte või turvafirma turvatöötajatel on õigus paluda, et väravaid läbiv töötaja näitaks ette oma koti sisu või teised isiklikud esemed. See ei ole läbiotsimine, see on ülevaatus.

Kalevis räägitakse, et keegi ei püüagi kottides tooteid välja viia. Ðokolaad peidetakse riiete alla. "Keskmise kehaehitusega naisterahvas võib panna spetsiaalselt õmmeldud taskutesse üheksa kuni üksteist 300-grammist ðokolaaditahvlit," seletas üks ettevõtte töötajatest. "Kuid praegu juhtub seda harva. Väravates võidakse paluda tõmmata riided keha ümber pingule, et näha, kas on peidetud riiete alla midagi või ei ole."

Kuid sellisest kontrollist saadakse kiiresti teada - kontrolli läbinud töötajad helistavad neile, keda kontroll ootab veel ees. Teine varaste avastamise võimalus on turvakaamerad, mis võivad olla nii nähtaval kui ka varjatud.

Rakvere Lihakombinaadi avalike suhete juht Kairit Prits märgib, et inimesed varastavad erinevaid tooteid, sõltuvalt sellest, mis osakonnas nad töötavad: "Näiteks viilutatud vorsti või sinki."

Kolmas moodus leida vargaid on see, kui vargusest teatavad valvsad kolleegid. Mingit tasu nad selle eest ei saa, kuid võivad loota leebemat karistust mingi väikse apsaka eest.

Varguselt tabatud töötajaid reeglina vallandatakse. "Iga juhtum on vaatluse all eraldi, kuid kõik vargad saavad hundipassi," märkis Prits.

"Varem vargad kirjutasid ise lahkumisavalduse, kuid nüüd vallandatakse nad käskkirjaga, mis riputatakse igasse tsehhi üles. Kui jäid esimest korda vahele, siis võidakse palgast maha võtta, kuid ka sellest saavad kõik teada," seletab Kalevis töötav inimene.

Mõnedel andmetel avastatakse Kalevis 30-40 vargusjuhtumit aastas. Väidetavalt küündis mõni aasta tagasi vargustega tekitatud kahju miljoni kroonini. Nüüd on see kümme korda väiksem. Ametlikest kanalitest kinnitust meil saada ei õnnestunud. Ettevõtte pressiesindaja Karin Leemet väidab, et vargusi tuleb ette vähe ning tekitatud kahju on väga väike.

"Vargusi on jäänud vähemaks," tunnistas Prits ning täpsustas kohe: "Nende täpset arvu ja tekitatud kahju on raske hinnata. Varastamisega jääb vahele mitte üle ühe inimese kuus ning varastatavate toodete kaal jääb 200 grammi piiridesse. Kokku on meil umbes 900 töötajat. See tähendab, vargaid on väga vähe."

Ka Tere AS juhatuse liige Ülo Kivine ei taha avaldada varaste tegevusega tekitatud kahjumi suurust. "Kahjuks on meil selliseid juhtumeid olnud. Kuid karistus oli mitu korda karmim kui kasu, mis inimene oleks saanud."

Eesti Tarbijateühistute Keskühistu kommunikatsioonijuhi Regina Aasumetsa sõnul ühistu kauplustes ja ladudes paigaldatud videovalve viis kahe aastaga vargused miinimumini, kuigi seoses majandusraskustega on vargusejuhtumid sagenenud.
"Varaste lemmikkaup on alkohol ja suitsud. Kallimatest asjadest - punane kalamari, juust jne," seletab Aasumets.

Prisma Peremarketi sisekontrolli spetsialist Jekaterina Aljohina räägib, et kõige rohkem petavad kassatöötajad: "Selle aasta jooksul avastasime paarkümmend rikkumist. Möödunud aastal oli see näitaja kaks korda suurem. Numbreid ma ei tohi öelda, kuid tänavalt tulnud varaste poolt tekitatud kahju on mitu korda suurem kui see, mida tekitavad meie töötajad."

Aasumets ja Aljohina kinnitavad, et töölistest vargad vallandatakse ja antakse politseile üle.

Politseiamet kommunikatsiooniosakonna vanempressiesindaja Tiia Sirelpuu teatas, et eraldi varguse statistikat ettevõtes, tootmistes ja asutustes neil ei ole.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. November 2008, 17:16
Otsi:

Ava täpsem otsing