Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hoia raha seal, kus on su laen

  Krediidikriisi valguses on paljud inimesed, kes omavad pankades hoiuseid, muutunud murelikuks, mõeldes võimalusele, et pank võib minna pankrotti ning nad võivad kaotada oma kontodel oleva raha. Veel vähem talutavaks teeb selle mõtte asjaolu, et mõnes riigis kaotavad kliendid panga pankroti korral oma raha, kuid pankrot ei lõpeta nende laenukohustusi panga ees.
  Väikehoiused on paljudes riikides tagatud vastava fondiga. Siiski on nt eluasemelaenud tihti tagatud summast oluliselt suuremad, st kui kliendil oleks kontol rohkem raha kui tagatav summa, oleks tal risk panga pankroti korral kaotada tagatud summast ülejääv raha. Kui aga võiks rahalised kohustused tasaarvestada, saaksid kliendid oma hoiused säilitada, tasaarvestades ülejääva summa oma laenukohustusega panga ees.
  Õnneks on see Eestis võimalik. Pankrotiseaduse järgi on Eestis pankrotimenetluses tasaarvestamine võimalik - nimelt, kui võlausaldaja võis enne pankroti väljakuulutamist oma nõude tasaarvestada, võib ta kaitstud nõude tasaarvestada ka pärast pankroti väljakuulutamist.
  Õiguslikult on kontol olev raha kliendi nõue panga vastu, pangalaen seevastu nõue kliendi vastu. Seega on kliendil ja pangal vastastikused rahalised nõuded, mida on võimalik tasaarvestada tingimusel, et tasaarvestuse eeldused eksisteerivad.
  Võlaõigusseadus ütleb: kui kaks isikut (tasaarvestuse pooled) on kohustatud maksma teineteisele rahasumma, võib kumbki pool oma nõude teise poole nõudega tasaarvestada, kui tasaarvestaval poolel on õigus oma kohustus täita ja teiselt poolelt nõuda tema kohustuse täitmist.
  Seega kuuluvad kohustuslike eelduste hulka tasaarvestava poole õigus oma kohustus täita (nt laen tagasi maksta) ja õigus nõuda teiselt poolelt tema kohustuse täitmist (nt raha pangakontolt võtta). Viimane eeldus võib olla problemaatiline pikaajaliste deposiitide korral, mida ei saa välja võtta enne teatud tähtaega. Esimene eeldus võib olla problemaatiline, kuna pikaajaliste laenukohustuste tagasimaksmine toimub tavaliselt osamaksetena - varasem tagasimakse võib olla piiratud. Seega ei ole tasaarvestuse eeldused alati lõpuni selged.
  Hindamaks, kas tasaarvestus on olukorras võimalik, tuleb analüüsida seadust (sh tarbijakaitse sätteid) ja lepinguid. Tasaarvestamise võimalikkus sõltub lepingutest panga ja kliendi vahel.
  Üldreegel näeb ette, et enamikel juhtudel on vastastikuste rahaliste kohustuste tasaarvestamine võimalik isegi juhul, kui see nõuaks tasaarvestava poole enda kohustuste ennetähtaegset täitmist.
  Mõistagi pole artikkel käsitletav õigusliku analüüsina, vaid pigem üleskutsena murelikele klientidele lugeda oma kliendilepingut ja hoida oma raha seal, kus on laenud, et võimaldada tasaarveldamist juhuks, kui pangaga juhtub kõige hullem.
  Autor: Jürgen Valter
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
4000eurosele elektrile pole häid vabandusi. Tegutsegem!
Nord Pooli pakkumiste esitamise ja aktsepteerimiste süsteem tuleb väga kriitilise pilguga üle vaadata, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Nord Pooli pakkumiste esitamise ja aktsepteerimiste süsteem tuleb väga kriitilise pilguga üle vaadata, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kansas City Föderaalreservi juht: intresside tõstmine peatub alles siis, kui oleme veendunud inflatsiooni allapoole tulemises
Kansas City Föderaalreservi juht Esther George ütles neljapäeval peetud kõnes, et intresside tõstmine peatub alles siis, kui ollakse täielikult veendunud, et inflatsiooninumber tuleb allapoole.
Kansas City Föderaalreservi juht Esther George ütles neljapäeval peetud kõnes, et intresside tõstmine peatub alles siis, kui ollakse täielikult veendunud, et inflatsiooninumber tuleb allapoole.
Reaalajas börsiinfo
Bigbank: majanduses pole midagi seisma jäänud
Bigbanki Eesti üksuse juht Jonna Pechter ütles Äripäeva raadio hommikuprogrammis, et klientide käitumine majanduse jahtumist ei näita ning laenutaotluste arv ei ole kahanenud.
Bigbanki Eesti üksuse juht Jonna Pechter ütles Äripäeva raadio hommikuprogrammis, et klientide käitumine majanduse jahtumist ei näita ning laenutaotluste arv ei ole kahanenud.
Sündmused Ukraina tuumajaama lähistel Eestile kiirgusohtu ei kujuta
Keskkonnaamet teatas, et jälgib kiirguse taset Eestis ööpäevaringselt ning kiirgustase Eestis ja lähiriikides püsib stabiilne.
Keskkonnaamet teatas, et jälgib kiirguse taset Eestis ööpäevaringselt ning kiirgustase Eestis ja lähiriikides püsib stabiilne.
Haapsalu linnapea loodab raudtee jaoks raha saada ikkagi taasterahastust
Plaan on valitsusele ja Euroopa Komisjonile selgitada, et raudtee ehitamine ei kalline, kirjutab pressiteates Haapsalu linnapea Urmas Sukles.
Plaan on valitsusele ja Euroopa Komisjonile selgitada, et raudtee ehitamine ei kalline, kirjutab pressiteates Haapsalu linnapea Urmas Sukles.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.