Usaldus Eesti majanduse vastu ajaloo madalaimal tasemel

28. november 2008, 13:26

Eesti majandususaldusindeks on
taasiseseisvumise järgse perioodi kõige madalamal tasemel.

Konjunktuuriinstituudi teatel oli majandususaldusindeks novembris 61,3 punkti. See on oktoobrist 7,6 punkti madalam ning 38,7 punkti allpool ajaloolisest keskmisest. Läbi kogu baromeetrite koostamise perioodi (1992-2008) on indeks kõige madalamal tasemel.

Majandususaldusindeks on Euroopa Komisjoni avaldatav töötleva tööstuse, jaekaubanduse, ehituse, teeninduse ja tarbijate sesoonselt silutud kindlustunde indikaatorite koondnäitaja.

Konjunktuuriinstituudi teatel vähenes kindlustunne kõigis majandussektorites. Tööstusettevõtete kindlus vähenes kuuga üheksa punkti ja oli -33. 12% ettevõtete juhtide hinnangul nende toodangu maht järgneva kolme kuu jooksul suureneb, 47%-l jääb samaks ja 41%-l ettevõtetel maht väheneb.

Järgneva kolme kuu jooksul peab töötajate arvu vähendama 41% küsitletud tööstusettevõtetest, mis on rekordiliselt kõrge näitaja.

Teenindusettevõtete kindlustunne oli novembris madal (-43) ja langes viimase kuuga 19 punkti. Nõudluse jätkuvat vähenemist järgneva kolme kuu jooksul prognoosivad kõik teenindusharud, välja arvatud IT-ettevõtted, kus nõudlus püsib eelmise kuu tasemel.

Kaubanduse kindlustunde indikaator oli novembris -33 ehk 11 punkti halvem kui oktoobris. Ärikonjunktuuri hindas heaks vaid 7% kauplustest, 57% kaupluste hinnangul oli olukord rahuldav ja 36%-l halb.

Ehitusettevõtete kindlustunne on samuti väga madalal (indikaator -47), langedes kuuga 16 punkti. 59% ehitusfirmasid plaanib järgneva kolme kuu jooksul töötajate arvu vähendada.

Euroopa Komisjoni andmetel on majandususaldus kogu Euroopas viimase kuuga oluliselt vähenenud. Euroopa Liidu majandususaldusindeks oli novembris 70,5, langedes kuuga 6,7 punkti ja olles madalaimail tasemel alates 1985. aastast. Novembris oli Euroopa Liidus madalaim majandususaldus Ungaris (indeks 44,7) ja Sloveenias (55,4).

Eesti ekspordisektori jaoks on halb uudis see, et majandususaldus ja tarbijate kindlustunne on oluliselt halvenenud kõigis meile olulistes ekspordiriikides. Nii oli novembris majandususaldusindeks Lätis 61,8 (langus kuuga 8,3 punkti), Leedus 69,4 (-9,3 punkti), Soomes 78,7 (-9 punkti), Rootsis 84,1 (-5,6 punkti).

Naaberriikide tarbijate kindlustunde vähenemine tähendab aga eratarbimise pidurdumist ja ettevõtjate madalam kindlustunne allahankelepingute vähendamist, teatas konjunktuuriinstituut.

Eelmisel nädalal teatas konjunktuuriinstituut, et ka Eesti tarbijate kindlustunne oli novembris väga madal ning kindlustunde vähenemine jätkus. Tarbijabaromeetri andmetel oli tarbijate kindlustunde indikaator novembris -30, mis on oktoobrist kolm punkti madalam ja 23 punkti allpool pikaajalist keskmist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. November 2008, 13:38
Otsi:

Ava täpsem otsing