Äripäeva 18 olulist paljastust sel aastal

Kärt Blumberg 24. detsember 2008, 16:47

Ajakirjanduslikult oli Äripäevale lõppev
aasta väga edukas. Mõned näited meie parimatest uurimislugudest.

„K-poliitik tõrjub bordellipidamise süüdistusi“ - Tõime avalikkuse ette Tallinnas tegutseva ööklubi ja hosteli, kus oli lihtne osta intiimteenust. Asutuste omanikeringis oli keskerakondlane ning praegu Tallinna volikogu linnamajanduskomisjonis eksperdina töötav Richard Sikk.

"Salaelu Tallinki aktsiatega“ – Endine veeteedeameti juht Kalle Pedak kuulus kümne suurima eraisikust Tallink Grupi aktsionäri hulka. Osaluse Tallinki eelkäijas Hansatees sai ta veeteede-ametit juhtides.

„Miljonär pettis uue kodu ostjaid“ – Tõime avalikkuse ette Tallinna abilinnapea Denis Boroditši kunagise äripartneri Kristian Kesneri kinnisvaraarenduse Tiskres, kus mitmed kodusoetajad petta said.

„Kuidas saada 125 krooniga miljonäriks?“ – Tallinna linnapea Edgar Savisaare äripartner Martin Krupil õnnestus 125 krooniga saada miljonäriks ehk kommivabriku Kalev suuruselt kuuendaks aktsionäriks.

„Kolm tankisti ja Merko“ – Näitasime, kuidas Toomas Annuse suuromanduses olev Merko Ehitus hiilis tankiste kasutades mööda seaduses põllumaade ostmisele kehtestatud piirangust.

„Keskerakond surus läbi poliitilise kõrghoone“ – Kirjutasime Tallinna farmaatsiatehase krundile plaanitavatest kõrghoonetest, mille vastu olid esialgu planeerimisega tegelevad linnaametnikud. Poliitikud surusid aga kõrghoonete lubamise Tondile läbi.

„Keelatud kalaäri ministri eriloa varjus“ – Paljastasime teadustööks mõeldud keskkonnaministri erilubade varjus toimunud salajase kalaäri.

„Reiljani advokaat juhib suurejoonelist kalaäri“ – Avalikustasime endise keskkonnaministri Villu Reiljaniga seotud vandeadvokaat Tarmo Silla suurejoonelise kalaäri, mis puhkes õitsele Reiljani ministriks oleku ajal ning jäi vahele röövpüügiga, kuid sai vaatamata sellele eurotoetusi.

„Väärtuslik osalus peenraha eest“ – Villu Reiljani eksadvokaat Tarmo Sild sai 9 miljonit krooni väärt osaluse ettevõttes Ecorock kätte 100 000 krooniga. Nimetatud firma sai sel ajal, kui keskkonnaministriks oli Villu Reiljan, kümnete miljonite kroonide eest toetust keskkonnainvesteeringute keskuselt.

„EBSi meeste meisterlik diil riigiga“ - Suured annetused poliitikutele, kapo huvi, rasked kohtu-protsessid, ärihuvide konflikt, poliitikute kummalised otsused ning lõpuks ärimeeste omandusse libisev magus kesklinnakrunt - selles loos olid kõik need elemendid olemas. Jutt käis sellest, kuidas EBSi omanik Madis Habakuk, tema poeg Mart Habakuk ning äripartnerid Sulo Nigul ja Arle Mölder soetasid Tallinna südalinnas EBSi koolimajana tuntud hoone.

„Rasvane lisaamps arstidele“ – Näitasime, kuidas patsientide ravimiuuringuteks meelitamine on arstidele osutunud kullaauguks.

„Kruuda blufib Kalevi kasumiga“ – Paljastasime börsifirma Kalev kolm kvartalit toimunud blufi oma majandusnäitajatega ning investorite eksitamise. Äripäeva loo tõttu oli Kalev sunnitud tegema börsiteate ning oma kvartaliaruannetes esinenud vead ära parandama.

„BIG probleem“ – Tõime avalikkuse ette, et kui BIG hindaks oma probleemseid laene sama konservatiivselt kui mõne aasta eest, oleks ta omakapital miinuses.

„Q Vara sipleb raskustes“ – Q Vara rahaline seis on nii tõsine, et võlausaldajatel kahaneb iga päevaga võimalus saada tagasi kinnisvarakontsernile laenatud enam kui pool miljardit krooni. Firma võlausaldajate seas on ka pensionifondid ning Sampo Pank.

„Valitsus vassib maksutuludega“ – Riigikokku jõudnud järgmise aasta riigieelarves on valitsus bluffinud maksulaekumisi üles Äripäeva arvutuste kohaselt 8,3 miljardit krooni. Kui kulusid kokku ei tõmmata, siis võib lükkuda Eesti võimalus võtta euro kasutusele loodetud ajal, sest meie eelarvedefitsiit paisub liiga suureks. Meie artikli järel asus valitsusliit juba valmis saanud eelarvet ümber tegema ning otsima täiendavaid kokkuhoiu võimalusi.

„Lapsed ja pommiladu ühe katuse all“ – Paljastasime, et Tartus tegutseb lastekeskuse all pürotehnika ladu, mis eiras ohutusreegleid. Pärast loo ilmumist kinnitasid erinevad ametkonnad, et taoline olukord on lubamatu. Samas oli see nii omavalitsusele, majandusministeeriumile kui päästeametile teada juba augustis. Alles pärast Äripäeva paljastust otsustati lastekeskus teistesse ruumidesse kolida. Illegaalne pommiladu jäi aga endiselt tegutsema.

„Pangad solgivad turgu“ – Jänni jäänud kinnisvaraarendajatele ülemäära laenanud pangad ei luba kortereid turuhinnaga müüja, sest kardavad tagatisvara väärtuse kukkumist.

„Riiklik järelevalve mängib tikkudega“ – Ajendatult Tartu pommilao uurimusest võtsime luubi alla pürotehnikafirmade üle järelevalvet pidava tehnilise järelevalve ameti ja avastasime ehmatusega mitmeid ebakõlasid ning huvide konflikti. Näiteks ei soovinud amet uurida vihjet, mille kohaselt tegutses Tallinnas Lilleküla staadioni all pommiladu ja lõhkeseadeldisi pandi kokku samal ajal UEFA karikasarjas peetud kohtumisega.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. January 2009, 17:06
Otsi:

Ava täpsem otsing