Suurenes eksport USAsse ja Venemaale

30. detsember 2008, 09:50

Oktoobris suuenes Eesti eksport USAsse
ja Venemaale, teatas statistikaamet. Võrrelses möödunud aastaga eksport ELi
riikidesse aga vähenes.

Oktoobris hõlmasid Euroopa Liidu (EL) riigid 63% ja SRÜ riigid 17% kogu eksportkäibest. Eelmise aasta oktoobris olid protsendid vastavalt 71 ja 13. Peamised sihtriigid olid Soome, Venemaa ja Rootsi. Kõige enam suurenes kaupade eksport Ameerika Ühendriikidesse ja Venemaale, kuhu veeti vastavalt 0,7 miljardi krooni ja 0,6 miljardi krooni võrra rohkem kaupa.

Kaupade importkäibest hõlmasid EL riigid 79% ja SRÜ riigid 13%, eelmise aasta oktoobris vastavalt 83% ja 9%. Peamised kaupade saatjariigid olid Soome, Saksamaa ja Leedu. Oluliselt ehk 0,5 ja 0,4 mld krooni võrra suurenes kaupade sissevedu Leedust ja Valgevenest, kust imporditi peamiselt kütust. 0,6 miljardi krooni võrra vähenes import Saksamaalt, 0,3 mld võrra Rootsist ning 0,2 miljardi krooni võrra Soomest.

Nii ekspordis kui ka impordis olid oktoobris esikohal masinad ja seadmed, mis moodustasid ligikaudu viiendiku mõlema kaubavoo käibest. Ekspordis kasvas eelmise aasta oktoobriga võrreldes ligi poole võrra mineraalsete toodete väljavedu, samuti suurenes keemiatööstuse tooraine ja toodete, masinate ja seadmete ning metalli ja metalltoodete eksport.

Vähenes puidu ja puittoodete ning tekstiili ja tekstiiltoodete väljavedu. Impordis vähenes kõige enam transpordivahendite ning masinate ja seadmete sissevedu. Samas kasvas oluliselt mineraalsete toodete import.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. January 2009, 17:06
Otsi:

Ava täpsem otsing