Euroala inflatsioon aeglustub kiirelt

06. jaanuar 2009, 12:20

Inflatsioon euroalal aeglustus detsembris
enam kui kahe aasta madalaimale tasemele, lisades Euroopa keskpangale
manööverdamisruumi laenuintresside langetamiseks.

Esialgseil andmeil oli inflatsioon euroalal detsembris 1,6% võrreldes novembri 2,1%ga, teatas täna Euroopa Liidu statistikaamet.

Esimest korda 2007. aasta augustist on euroala inflatsioon allpool Euroopa Keskpanga sihitud 2% piiri, vahendas agentuur Bloomberg. Agentuuri küsitletud analüütikud prognoosisid inflatsiooni aeglustumist 1,8%le.

„Peamine mõjutegur näib olevat energia hind, kuid ka nn tuumikinflatsioon näitab aeglustumise märke,“ ütles BNP Paribas ökonomist Luigi Speranza. „Me prognoosime, et inflatsiooni aeglustumine jätkub ning näitaja muutub 2009. aasta keskel negatiivseks,“ lisas ta.

Globaalne majanduskriis aeglustab majanduskasvu ning inflatsiooni aeglustumine võib anda Euroopa Keskpangale tõuke intresside langetamiseks. Pank prognoosib tänavu euroalal 0,5%st SKP langust. Detsembris vähenes euroala jaekaubanduse käive seitsmendat kuud järjest ning tööstustoodangu maht kahanes rekordiliselt. Laenukasvu tempo nii ettevõtetele kui eraisikutele on euroalal stagneerunud.

Läinud kuul ütles Euroopa keskpanga juht Jean-Claude Trichet, et ei taha sattuda liiga madalate intresside „lõksu“. Praegu on euroala baasintress 2,5%.

„Viimaste arengute valguses on nüüd rohkem väljavaateid, et Euroopa Keskpank 15. jaanuaril intresse kärbib,“ ütles Barclays Capitali ökonomist Julian Callow.

Luigi Speranza BNP Paribas’t prognoosib euroala baasintressi langust aasta keskel 1%le.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. January 2009, 18:36
Otsi:

Ava täpsem otsing