Teadlane: tööandjate keskliit on sotsiaalselt vastutustundetu

03. märts 2009, 16:11

Majandusteaduste doktor ja maksumaksjate
liidu nõukoja liige Vladimir Vaingort nimetas sotsiaalselt vastutustundetuks
Tööandjate Keskliidu ettepanekut lükata paariks aastaks edasi töölepingu seaduse
punkt, mille alusel makstaks hüvitist ka omal soovil lahkunud töötajatele.

„Omal soovil töölt lahkujaile kompensatsiooni maksmise punkt viidi seadusesse sisse seoses üldise kompensatsioonisumma vähenemisega. Kui tööandjad teevad ettepaneku see punkt nüüd edasi lükata, pole kehtivat korda üldse mõtet muuta. Vastasel korral saevad tööandjad oksa, millel ise istuvad. Majanduskriis on ju ühtlasi ka tarbimiskriis, jättes töölt lahkunud inimesed vahenditest ilma, vähendab see oluliselt sisenõudlust. Kui inimene ei saa mitte mingit raha, ei saa ta midagi ka osta,“ nentis Vaingort.

Uue töölepinguseaduse järgi on makstava lahkumiskompensatsioonisumma varasemast oluliselt väiksem. Vaatamata sellele ei ole Vaingort kindel, kas Töötukassa saab hakkama pärast 1. juulit tekkiva lisakoormusega, mis tekib pärast uue töölepinguseaduse jõustumist. Sellest hoolimata pole Tööandjate Keskliidu ettepanek tema hinnangul vastuvõetav.

„Tööandjate ettepanek kõlab majanduslikult loogilisena, aga kui arvestada, et äri tegemisel on ka sotsiaalne vastutus, on tegemist sotsiaalselt vastutustundetu ettepanekuga. Äärmuslikud lahendused ei tundu mulle praegu parimate lahendustena. Ma arvan, et antud situatsioonis on õigus seadusandjal, kes on leidnud paremini tasakaalustatud lahenduse,“ selgitas Vaingort.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. March 2009, 17:00
Otsi:

Ava täpsem otsing