Mõjukate TOP: Savisaar kaotas oma toetajale

06. märts 2009, 07:06

Tallinna linnapea ja Keskerakonna juht
Edgar Savisaar jääb mõjukuselt alla ainult Toomas Annusele, kelle firma on olnud
ka Savisaare toetajate seas. Savisaar on kõige mõjukam Eesti poliitik just tänu
tema ümber koondunud ärimeeste võrgustikule.

Tal on tugev side Oliver Kruuda ja Urmas Sõõrumaaga, kes on miljonitega toetanud tsentristlikku poliitikat ning kes tegelevad Tallinna ühe suurprojektiga: koolide renoveerimisega. Samuti suurendavad Savisaare rolli suhted Tallink Grupi suuromanike Enn Pandi ja Ain Hanschmidtiga.

Ühe näitena võib tuua Tallinna linna ühise ettevõtmise Tallinki Grupiga Lasnamäel ehk Tallink City. Mille küll, hoolimata Keskerakonna valimislubadusest, on Tallink Grupp praegu külmutanud. Pant on olnud ka Keskerakonna rahastajate seas, näiteks 2003. aastal 600 000 krooniga.

Aga neid n-ö telefoniõigusega ärimehi, kes on Savisaare juhitavat poliitika toetanud, on enamgi. Näiteks Tartu ehitusärimehed Raivo Rand ja Aivar Tuulberg, kes on tegusad ka Tallinna munitsipaalmajade arendamisel. Samuti on Keskerakonda aidanud Arco Vara nõukogu esimees Richard Tomingas, EBSi kinnisvaraarendusega tegelev omanik Madis Habakuk ja Ukrainas tegutsev ärimees Hillar Teder. Ja ka näiteks Rein Kilk on aidanud kaasa Savisaare raamatu "Peaminister" ilmumisele.

Usalduslik suhe on Savisaarel ka investeerimispankurite Rain Tamme ja Rain Lõhmusega, kellele ta usaldas Keskerakonna võlakirjade lunastamise LHV poolt. Nad on saladust hästi hoidnud, sest võlakirjade ostjaid avalikkus ei tea. Tõenäoliselt on nad sel leheküljel Savisaart ümbritsevate äriliidrite seas.

Savisaare ümbrusesse on tekkinud ka praeguse valitsuse n-ö äriline opositsioon, kelle eestkõneleja on Tiit Vähi. Lausa sõprussuhetes on Edgar Savisaar ärimeeste Vjatšeslav Leedo ja Aleksander Kofkiniga.

Kindlasti on Savisaar sarnaselt Toomas Annuse ja Urmas Sõõrumaaga selline persoon, kellega on pea kõik Eestile olulised isikud kokku puutunud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. March 2009, 14:13
Otsi:

Ava täpsem otsing