Ansip: valitsuse lagunemine käeulatuses!

15. mai 2009, 14:50

Peaminister Andrus Ansip ütles Äripäevale,
et praegu sõltub see, kas valitsus samas koosseisus jätkab, ainult
sotsiaaldemokraatidest.

Ansip selgitas Äripäevale pikemalt, et tüli põhjus on uus töölepinguseadus. "Hüvituste temaatika pöördab tagasi töölepinguseaduse eelsele stardijoonele ja seda serveeritakse nüüd suure järeleadmisena ja vastutulekuna. See ei ole vastuvõetav Reformierakonnale ja IRL-ile ning ka Eesti majandusele," kommenteeris Ansip.

Ansip lisas ärritunult, et kord on lubatud, et hüvitised mahuvad 3 protsendi sisse, see aga Reformierakonda ei rahulda. Lubadusi on olnud juba liiga palju: Kord on lubatud 1,5%, siis 3 ja 4,2 ning 5,1 protsendi sisse," lisas ta.

"Kui tööpuudus kasvab samale tasemele, mis ta on Lätis ja Leedus, siis oleks meil juba sel aastal kõik töötukassase kogunenud reservid otsas ja puudu jääks ikkagi miljard. Kui tööpuudus tuleb Eestis aasta keskmisena 16%, siis on kõik reservid läinud ja miljard puudu. Ma siiski loodan, et nii suurt tööpuudust me ei näe".

Ansipi sõnul kaalutakse hetkel igasuguseid kärpekohti, isegi kirsturaha, mille kaotamisel oleks sääst 20 mln krooni. Meediast läbi jooksnud koolilõuna kaotamist ei ole kaalutud, lisas peaminister.

Ansip lisas, et valitsuses ei tohi üksteisele valetada, aga seni on valet on olnud liiga palju: "Kas valetamine on olnud teadlik või on eksiteele satutud, see on iseküsimus. Valitsusele kinnitati, et kõik hüvitised uues töölepinguseaduses mahuvad 1,5protsendilise maskemäära sisse. Seda kinnitasid nii tööandjad kui ka töövõtjad. Nüüd selgus, et mitte kuidagi nad ei mahu sinna".

Kell 14 algas sotsiaaldemokraatide juhatuse koosolek, kus räägitakse töölepinguseaduse temaatika veel kord läbi. Kui sotside seisukohad selle teema suhtes ei muutu, siis vahetavad oravapartei ja IRL valitsusliidu kolmanda partneri välja.

"Reformierakond ja IRL ei soovi Eestile vähemusvalitsust, mistõttu peaksime endale ikkagi kolmanda partneri leidma. Partneri, kes sotsidest paremini Eesti praegust majandusolukorda mõistab," ütles Ansip vahetult enne erakonna juhatuse erakorralisele koosolekule ruttamist Äripäevale.

Täna kell 15 kogunes Reformierakonna peakontoris erakonna erakorraline juhatus, et arutada sisepoliitilist olukorda ja eelarvet.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. May 2009, 15:42
Otsi:

Ava täpsem otsing