Padar: palgafondi kärbe ei jäta reaalseid palku puutumata

20. mai 2009, 15:25

Palgafondi vähendamine on igal juhul
mõistlikum ja õiglasem samm, kui seda oleks mehaaniline kõigi palkade 8%-line
vähendamine, kuna siis kannataksid enim madalapalgalised töötajad, ütles
rahandusminister Ivari Padar.

"Kindlasti tuleb vaadata ministeeriumide viimase aasta jooksul tehtud otsuseid ühekoos ning mitte ainult praeguse kärpe põhjal. Aasta jooksul on ministeeriumides efektiivistamise küsimus lahendatud erinevalt – näiteks rahandusministeerium koondas möödunud aasta lõpus pea iga kuuenda töökoha. See on aga tähendanud teiste töötajate töökoormuse tõusu," rääkis rahandusminister.

"Palgafondi vähendamine on igal juhul mõistlikum ja õiglasem samm, kui seda oleks mehaaniline kõigi palkade kaheksaprotsendiline vähendamine. N-ö ühe puuga palgakärpe puhul kannataksid kõige enam aga madalapalgalised töötajad ning palgafondi vähendamisega on võimalik sellistele küsimustele paindlikumalt läheneda," lisas ta.

Padari sõnul ei anna palgafondi vähendamine 8% põhjust arvata, nagu jätaks kärbe reaalsed palgad puutumata. "Varasemate kokkuhoidudega on näiteks rahandusministeeriumi palgafondi juba niivõrd piiri peale kärbitud, et ilma reaalseid palkasid kärpimata seda nagunii ei ole võimalik teha. Kui palju ja mil moel rahandusministeerium palkasid täpselt kärbib, on aga hetkel veel otsustamisel. Ka tahaksime sellest rääkida enne oma maja inimestele," selgitas minister.

Rahandusministeeriumi pressiesindaja Piret Seeman sõnas, et ministeerium koondas 65 ametikohta, neist 44 täidetud töökohta eelmise aasta teises pooles. "Lisaks koondas meie haldusalas maksu- ja tolliamet möödunud aasta lõpus 350 ametikohta, millest 167 olid täidetud. Kui vaadata rahandusministeeriumi möödunud nädalal palgauuringut, siis tuleb seal ka välja, et rahandusministeerium koos haldusalaga oli möödunud aastal üks enam koondanud valdkondi," selgitas ta.

Eile teatas valitsuse pressibüroo, et ministeeriumid vähendasid kulusid kokku 1,8 miljardit krooni ning kõik ministeeriumid vähendasid palgafondi poole aasta pealt kaheksa protsenti.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. May 2009, 11:43
Otsi:

Ava täpsem otsing