Kohus: Otsalti toimiku sisu ei vastanud kokkuleppele

09. juuni 2009, 16:45

Tartu maakohus keeldus politseiprefekti
Aivar Otsalti ja prokuratuuri kokkuleppe kinnitamisest, kuna kokkuleppes öeldu
ei vastanud toimiku sisule.

Tartu maakohus keeldus tänase määrusega kokkuleppemenetlusest ja tagastas kriminaalasja endise Ida Politseiprefektuuri politseiprefekti Aivar Otsalti, veel üheksa endise politseiametniku Raivo Kiisa, Janek Pritsi, Eduard Vismanni, Margus Ootsingu, Aivo Filippovi, Veikko Vulfi, Anneli Naadeli, Arved Anti, Margus Ratniku ning süüdistatava Olle Savi kriminaalasjas Lõuna ringkonnaprokuratuurile, teatas kohus.

Kohtunik leidis, et kriminaaltoimik tuleb tagastada prokuratuurile, kuna kokkuleppes kajastatud osade isikute süüdistuste sisu ja kvalifikatsioon ei vasta kohtutoimikus tuvastatule. Samuti on jäetud tegemata osad olulised kriminaalmenetluse seadustikust tulenevad kohtueelse menetluse toimingud.

Kohtule esitatud kuue toimiku köites ei leidunud kohtueelse menetluse kokkuvõtet ehk kriminaalmenetluse seadustikust tulenevat toimiku kohustuslikku dokumenti, kus oleks kajastatud kõikide isikute täpset kahtlustust. Seega puudus ka kahtlustatavatel enne kokkuleppe sõlmimist ülevaade enda lõplikust kahtlustusest.

Samuti leidis kohus, et Aivar Otsaltile esitatud süüdistus 10 000 kr Ida Politseiprefektuuri vara omastamises ei võimalda seda kvalifitseerida esitatud kvalifikatsiooni järgi, kuna Otsaltil ei olnud kordagi reaalset valdust süüdistuses toodud rahasumma üle. Seega on süüdistuses esitatud tegevus käsitletav pigem kelmusena.

Puudusi oli ka Janek Pritsile ja Eduard Vismannile esitatud süüdistustes. Ühtlasi oli puudulikult tõendatud kaks kriminaalset tegu. Oletada võib, et vastutusele tuleks võtta rohkem inimesi, kui tegelikult võeti.

Endisele Ida Politseiprefektuuri politseiprefekti Aivar Otsaltile oli esitatud süüdistus omastamises, eraviisilisele jälitustegevusele kihutamises, loodusliku loomastiku kahjustamisele kaasaaitamises, tulirelva ja helisummuti ebaseaduslikus käitlemises ning lõhkeseadeldise olulise osa ja tsiviilkäibes keelatud tulirelva olulise osa ebaseaduslikus käitlemises.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. June 2009, 16:57
Otsi:

Ava täpsem otsing