Jürgen Ligi: Eesti eristub teistest Balti riikidest

11. juuni 2009, 09:44

Eesti eristub teistest Balti riikidest
ülejäägiga eelarvete ning reservide poolest, ütles rahandusminister Jürgen
Ligi.

"Majanduslangus on sügav pea igal pool maailmas, kuid ei ole olemas identseid riike. Eesti eristub teistest Balti riikidest. Me oleme viimastel aastatel teinud ülejäägiga eelarveid ning kogusime selle arvel halvemate aegade tarbeks reserve enam kui 10% ulatuses SKPst," selgitas Ligi. "Lisaks on meie valitsussektori võlakoormus ELi madalaim. Kriisi ajal on see andnud Eestile oluliselt suuremad valikuvõimalused otsuste tegemisel ning rahavoogude planeerimisel," märkis ta.

Ligi sõnul jäi Eesti finantssektor finantskriisi mõjudest üsnagi puutumata tänu kehtestatud karmidele normatiividele ja Skandinaavia taustaga pankade heale juhtimisele.

Suurim oht Eesti jaoks on tema sõnul eelarvekärbetest loobumine. "Reservidest ja senistest laenulepingutest ei piisa ning raskeid otsused tuleb paratamatult langetatada. Maksutulud on järsult vähenenud ning kulud ei saa neist suuremaks jääda. Lisaprobleem on, et riigieelarves on palju fikseeritud kulusid, mis seaduse järgi peaksid igal aastal üha tõusma. Selline olukord ei ole keerulistel aegadel kindlasti jätkusuutlik," rääkis Ligi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. June 2009, 11:19
Otsi:

Ava täpsem otsing