Kilk: maksutõus võib majanduse segi paisata

04. juuli 2009, 14:28

Ettevõtja Rein Kilk leiab, et uued
maksutõusud võivad majanduse segi paisata.

Samuti võivad maksutõusud jahutada majandust, lisas Kilk Kuku raadiosaates Keskpäevatund.

Tasub mõelda, kas ainult euro nimel tasub tõsta käibemaksu või pole euro tulek 2011 siiski nii oluline, tõstatati saates küsimus.

Kilgi sõnul mõjutab käibemaksu ja aktsiisi tõus kindlasti transpordikulusid ning see lisandub ka toodete hinnale ehk mõjutab lõpuks ka tarbijat. Kusagilt see raha võetakse välja ju, nentis Kilk.

BNSi juht Ainar Ruussaar meenutas, et on ka kulusid, mis jäänud samaks. Kilk nõustus, et palju hinnad tõesti läinud odavamaks, samas ta rõhutas, et nende maksuseaduste eesmärk ju tuua riigikassase täiendavat raha.

Ekspressi peatoimetaja Priit Hõbemägi leidis, et kui maksumuudatuste tulemused 3 kuu pärast näha pole, siis peaksid need otsuste vastuvõtjad lahkuma oma kohalt. Tuleks jälgida, et muudatustel oleks ka reaalne tulem.
„Olulisi majanduslike otsuseid võetakse vastu ilma suurema aruteluta. Ootan, et need inimesed vastutusele võetakse,“ oli Hõbemägi resoluutne.

Ruussaare sõnul on veel üks ebapopulaarne valdkond, kus annab kindlasti üle miljardi kärpida, nimelt sotsiaalkulusid. Hõbemägi sõnul hoitakse kindlasti silma peal pensionisüsteemil, kuigi poliitikud esialgu ei julge selle kallale minna. "Elu tuleb vaadata mitte kui elukestvat õpet, vaid kui elukestvat tööd," nentis Hõbemägi.

Priit Hõbemägi märkis, et iga päev tuleb vastuolulisi signaale Eesti majanduse kohta. Kilk võrdles seda olukorda väravavahi omaga, kelle suunas lendab erinevaid palle ja kunagi ei tea, kas nüüd lööjad on omad või mitte. Kilki teeb murelikuks, et riigijuhtidel puuduvad manuaalid teatud lihtsate ülesannete lahendamiseks, ka analüüse pole.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. July 2009, 19:57
Otsi:

Ava täpsem otsing