Aasia jälgis sajandi pikimat päikesevarjutust

22. juuli 2009, 10:57

Aasias elavad inimesed nägid pikimat
täielikku päikesevarjutust sel sajandil. Pimedusse mattus suur ala Indiast
Hiinani, kirjutas BBC.

Amatöörvaatlejad ja teadlased sõitsid pika tee, et näha seitse minutit ja 39 sekundit kestvat täielikku päikesevarjutust selle haripunktis. Päikesevarjutust sai kõigepealt jälgida kolmapäeva varahommikul Ida-Indiast. Siis levis pimedus mööda Indiat Nepaali, Birmasse, Banladeshi, Bhutani, Hiinasse, Jaapanisse ja Vaiksele ookeanile.

Samas võis osalist päikesevarjutust jälgida kogu Aasia territooriumilt.

Indias kogunesid miljonid inimesed päikesevarjutust jälgima, ehkki koidikul oli taevas mõne päikesevarjutuse alasse jääva linna kohal pilves. Taevas oli pilves ka varjutuse epitsentris, India külakeses Taregna, kuhu oli kokku sõitnud sadu tuhandeid inimesi.

Mõned entusiastid vaatlesid päikesevarjutust spetsiaalselt selleks puhuks õhku tõusnud lennukilt. Lennureisi kaasa teinud BBC ajakirjanik Sanjoy Majumder nimetas toimunut taevalikuks vaatemänguks, mille sarnast on raske leida. Lennukis viibis ka mees, kes tunnistas, et tänane päikesevarjutus on talle kaheksas, teadlased, amatöörastronoomid ja lapsed.

Indias ja Nepaalis peetakse päikesevarjutust sündmuseks, mis mõjutab selle ajal end vette kastnud inimeste elu. Rahvamass kogunes kõikjal jõgede ja tiikide äärde, sealhulgas kümned tuhanded Gangese jõe ääres paiknevasse Varanasi linna.

"Me tulime siia, sest meie esivanemad on rääkinud, et see on parim aeg oma hilisemat elu muuta," ütles villaomanik Bhailal Sharma, kes reisis Varanasisse Kesk-Indiast.

Samas on ka neid, kelle jaoks on päikesevarjutus halb enne. Nepaalis suleti näiteks terveks päevaks kõik koolid. Mõned Dehli lapsevanemad ei lubanud koolis käivatel lastel hommikust süüa, sest hindud usuvad, et päikesevarjutuse ajal valmistatud toit on kahjulik. Tuppa jäid ka rasedad naised, sest usutakse, et päikesevarjutus kahjustab loodet.

"Minu ema ja tädid helistasid ja ütlesid mulle, et jääksin kardinatega pimendatud ruumi, heidaksin voodisse ja loeksin palveid," rääkis Dehli tarkvarafirmas töötav Krati Jain, kes ootab oma esimest last.

Hiina võimud teatasid, et ametiasutused töötavad päikesevarjutuse ajal tavapäraselt. Hiina antiikses kultuuris peetakse päikesevarjutust halvaks endeks.

Hiina idaosas oli taevas kaetud paksude pilvedega ja mõnes kohas sadas. Pekingis takistas päikesevarjutuse jälgimist õhu saastatus.

Päikesevarjutuse ajal jälgivad teadlased päikest ümbritsevaid gaase, mis moodustavad taevakeha ümber nn krooni. Selle temperatuuriks on kaks miljonit kraadi, kuid teadlased ei oska öelda, miks.

Eelmine täielik päikesevarjutus leidis aset 2008. aasta augustis ja kestis kaks minutit ning 27 sekundit. Järgmine täielik päikesevarjutus toimub 11. juulil 2010 ja see on jälgitav kitsas koridoris Vaiksel ookeanil kuni Argentiinani.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. July 2009, 10:57
Otsi:

Ava täpsem otsing