Teaduste Akadeemia: Ligi sai millestki valesti aru

27. august 2009, 19:08

Teaduste Akadeemia asepresident Ain-Elmar
Kaasik ütles Äripäevale, et kui rahandusminister Jürgen ligi mõtles tänase
õpetajate ja arstide koondamise jutuga riikliku ravikindlustuse lõpetamist, on
ta millestki väga valesti aru saanud.

Kaasiku sõnul ei saa väita, et Eestis on liiga palju arste ning meditsiiniõdesid, pealegi pole riiklikke tervishoiuasutusi, kust saaks arste koondada. "Eesti riigis on kogu meditsiin eraõiguslik," selgitas Kaasik. "Esimese liini arstid nagu perearstid on kõik eraõiguslikud."

Näiteks Soomes on perearstid munitsipaalametnikud, kes ei pea muretsema, kus nad inimesi vastu võtavad ning kuidas ruumide eest renti tasuvad. "Jah, meil on riiklik ravikindlustussüsteem ja siin on teatud vastuolu," selgitas Kaasik. "Eesti tervishoiusüsteem erineb Euroopa omast ja see on probleemne."

Kaasik rääkis, et Euroopas on keskmiselt kolm arsti ja 8-10 õde 1000 elaniku kohta. Kunagi tehti Eestis uuring, millest järeldus, et Eestis peaks 1000 elaniku kohta olema 3,28 arsti ja praegu nii palju inimesi ka on. Samas ütlevad prognoosid, et 2025. aastal on Eestis puudu 500 tööealist arsti.

Kui riik vähendab haigekassa rahastamist, tähendab see, et inimeste oma osa arstiabi saamisel tõuseks. Kaasiku sõnul on eestimaalaste omaosalus niigi suurem kui lähinaabritel.

"Ma arvan, et ta on väga valesti aru saanud, kui see on nüüd nii, nagu kuulsin," kommenteeris Kaasik Ligi tänaseid väljaütlemisi. "Käik, et lõpetame riikliku ravikindlustuse ära, ei toimi ja on ettearvamatute tagajärgedega."

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. August 2009, 19:08
Otsi:

Ava täpsem otsing