Trasberg: astmeline tulumaks on suurepärane instrument

15. september 2009, 20:30

Meie maksusüsteem on tasakaalust väljas,
sest meil on liiga suur osakaal tarbimismaksudel ja liiga väike osakaal
ettevõtte tulumaksul, ütles Tartu Ülikooli makroökonoomika dotsent Viktor
Trasberg eileõhtusel debatil.


Trasbergi sõnul pole üheski teises Euroopa Liidu riigis sellist olukorda nagu on Eestis, et me lihtsalt kingime ettevõtte tulumaksu ära.

Trasbergi arvutuste kohaselt on viie viimase aasta jooksul jäänud kokku korjamata 40-45 miljardit krooni ettevõtte tulumaksu. „Kui me nüüd eeldame näiteks, et pool sellest on välisettevõtete osa, siis võib öelda, et Eestist on viie aastaga 20 miljardit krooni lihtsalt ära ujunud välisriikide eelarvetesse,“ nentis Trasberg. „See on viis Tartu-Tallinna maanteed, kaks Saaremaa silda või kümme Tartu Ülikooli eelarvet, mis me oleme lihtsalt ära kinkinud.“

Trasbergi kinnitusel tuleks maksukoormus ühtlasemalt ringi jaotada. „Elavdada turgu läbi sotsiaalmaksude ja aktsiisimaksude alandamise ning mõelda selle üle, mida teha füüsilise isiku tulumaksuga,“ rääkis Trasberg ja lisas, et ta leiab üha enam, et astmeline tulumaks on suurepärane instrument.

„Eriti olukorras, kui majandus kuumenes üle ja lolli raha oli liiga palju,“ põhjendas Trasberg. „Ja tänases, kiire majanduslanguse olukorras on astmeline tulumaks automaatne stabilisaator – ta korjab lolli raha ära ja teisalt tekitab olukorra, kus inimeste tulud ei vähene ka majanduslanguse tingimustes. Täna me korjame raha kokku ja jagame selle administratiivselt ringi, mida võiks teha automaatselt ka astmeline tulumaks.“

Trasbergi oponent, Mainori Kõrgkooli Ärijuhtimise Instituudi direktor Andres Arrak leidis, et karistama ei pea mitte tulude teenimist, vaid lolli tarbimist. „Kui võtta terve loogika järgi, siis kumba on õiglasem maksustada, kas seda, kui ma teen tööd, annan inimestele tööd, toodan midagi ja teenin või karistada seda, kui arutult ostan."

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. September 2009, 21:15
Otsi:

Ava täpsem otsing