Väinu Rozental • 27. oktoober 2009 kell 21:00

Seakasvatust arendav Atria astub Eksekole kandadele

"Konkurentsist on veel vara rääkida, sest Rakvere Lihakombinaat alustas oma loomakasvatusega meist aastaid varem," ütles Atria Eesti peadirektor Kaido Kaare. "Aga ega me taha maha jääda, üritame mitte hüppeliselt, vaid järk-järgult suurendada sigade arvu. Uuendame vanu farme ja niimoodi tekitame kohti juurde uutele põrsastele," rääkis ta.

Atria Eesti on renoveerinud viiest seafarmist neli, Põlvamaal asuv Saverna farm võetakse renoveerida lähitulevikus. Kaare andmeil on enamik alates 2005. aastast loomakasvatusse investeeritud rohkem kui 150 miljonist kroonist läinud Linnamäe Farmide ostuks ning Palamuse ja Teedla seafarmi uuendamiseks.

Seakasvatus on Kaare kinnitusel lihatööstusele strateegiliselt vajalik. "Kui vorsti võib teha ka importlihast, siis näiteks hakkliha, suvegrillitooteid, jõulupraade, talvelihasid, šašlõkki jms toodame vaid värskest kodumaisest lihast," selgitas ta. "Oma seakasvatus tagab ka toormevajaduse. Väikestelt farmidelt ja talunikelt sigu ostes ei või kindel olla, et saad tooret stabiilselt ja vajalikes kogustes," lisas ta.

Kaare andmeil tapavad nad oma Valgas asuvas tsehhis nädalas umbes tuhat enda kasvatud siga ja see tagab praegu vajaduse värske liha järele. "Tegeleme seakasvatusega ka seetõttu, et niimoodi saame kontrollida oma tooraineahelat alates tõuaretusest kuni liha rasvaprotsendini välja," selgitas ta.

Atria Eesti peadirektori sõnul on vaid kahel lihatööstusel - neil ja Rakvere Lihakombinaadil - täisintegreeritud tootmisahel alates sööda- ja seakasvatamisest kuni valmistoodete müügini välja. "See tagab kontrolli ja toorme värskuse," rõhutas Kaare.

Oma kontserni tarbeks sigade kasvatamise strateegia on Atria kopeerinud Ekseko ja Rakvere Lihakombinaadi pealt, kes sellise mudeliga alustasid juba 1997. aastal, ütles ASi Ekseko juhatuse esimees Teet Soorm.

"Samas ei oska ma vastata küsimusele, kas Atria Farmid on meile konkurendid," lausus Soorm. "Nemad kasvatavad sigu oma tööstuse tarbeks, meie oma kontserni tarbeks."

Tema sõnul koondas ka Ekseko tänavu augustis tütarettevõtted ühe mütsi ehk ASi Ekseko alla. "Üks põhjus oli 2007. aasta novembris põllumajandusministri allkirjastatud määrus," rääkis Soorm. "Kui varem anti investeeringuks tugiraha igale ettevõttele, siis nüüd saab kontserni raames toetust vaid üks firma."

Soormi sõnul on peale Rakvere Lihakombinaadi ja Atria veel ka AS Tallegg, kes haldab kogu tootmisahelat.

Hetkel kuum