Kohalik võim ja kulurallid ohustavad riigieelarvet

05. november 2009, 14:29

Laenuskeeme punuvad kohalikud omavalitsused
ning aasta lõpus puhkeda võivad kulurallid on 2009. aasta riigieelarve suurim
oht. Kui ootamatusi ei tule ja ametnikud käituvad
patriootlikult, kujuneb riigieelarve defitsiidiks 2,8%, väitsid ministrid
tänasel valitsuse pressikonverentsil.

Peaminister Andrus Ansip lausus, et paljudes Euroopa riikides peavad omavalitsused reservide kasutuselevõtuks valitsuselt luba küsima, sest see mõjutab riigieelarve tasakaalu. "Tänasel kabinetinõupidamisel arutasime kõikvõimalikke riske, defitsiit saab olema 2,8%. Siinjuures on oluline, et kõik käituksid vastutustundlikult, ütleksin, et isegi patriootlikult, ja ei tormaks kulutama nii, nagu nad tegid möödunud aastal," sõnas peaminister.

"Ma veelkord kutsuksin üles mitte kulutama eelarvet nii nagu see lubab. Otsustasime, et kulutamata vahendeid kelleltki ära ei võeta," ütles Ansip.

Rahandusminister Jürgen Ligi rääkis: "Võib öelda, et riskid on suhteliselt hästi kontrolli all. Maksud laekuvad selle stsenaariumi järgi, mille järgi me töötame; sotsiaalmaksu laekumises on riskid, mis võivad mõjutada ka teiste maksude laekumist, kuid sellest me täna ka rääkisime."

"On võimalikud kulurallid," tunnistas Ligi. "Käisime üle võimalused neid kulutusi mitte teha. Erinevalt mõnest teisest külmutamisest me külmutamist siin ei vaja," arvas ta.

"Nende (kohalike omavalitsuste - toim) kulutuste ohjamine on keeruline, reservide kasutuselevõttu keelata ei saa. Laenud tuleb rahandusministriga kooskõlastada, kuid sellest on üritatud mööda minna," märkis Ligi.

Rahandusminister ütles, et Tallinn ei saa teha seda, mida kaks erakonda (keskerakond ja sotsiaaldemokraadid - toim) on kokku leppinud, kui nad just ei soovi rikkuda seadust.

"Minul personaalset Tallinna agendat ei ole, ohjan kõiki omavalitsusi, aastate jooksul on erinevaid skeeme kasutatud, et varjata defitsiiti langemist - igasugused rendilepingud ja muud," selgitas Ligi.

Rahandusministri sõnul saab riik kohalikest laenudest ja reservide kasutuselevõtust teada tagantjärgi. "Seal, kus on suur sotsiaalmaksu laekumise risk, on ka eelarverisk. Kui räägitakse 3%st, ei ole see valitsuse defitsiit, vaid avaliku sektori defitsiit, ja muutused võivad tulla ootamatult."

Rahandusministeerium võib laenudega skeemitanud omavalitsuse eelarvesse suunatavaid makse kinni pidada. "Meil on sanktsioonivõimalused pidada kinni maksulaekumistest ja esimesed juhtumid on arutuse all, need on küll väikesed," valgustas Ligi tehtut.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. November 2009, 16:26
Otsi:

Ava täpsem otsing