• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Inimvõimete piire testimas

  Viimase aasta jooksul on maailmas ettevõtete kulukärbete tagajärjel töötuks jäänud märkimisväärne hulk inimesi. Oli loomulik, et müügitulemuste kukkumise järel polnud nii palju töötajaid enam vajagi.
  Nüüd on käivetesse tasapisi hiilimas tõusud, aga nende arv, kes toodangut ettevõttes kasvatama peavad, on jäänud samaks (kui mitte veelgi vähenenud). See tähendab, et iga inimene teeb varasemast rohkem tööd - käive kasvab, tööjõukulud mitte. Imeline!
  USA tööjõuameti eile avaldatud raportist selgub, et ameeriklaste produktiivsus kolmandas kvartalis kasvas kiireima tempoga viimasel kuuel aastal ning kerkis aastasel baasil 9,5 protsenti. Samal ajal vähenesid tööjõukulud 5,2 protsenti, ületades sellega seni suurimat 12-kuulist kukkumist alates aastast 1948, mil andmete kogumine algas.
  Ökonomistid prognoosisid produktiivsuse kasvuks 6,5 protsenti aastasel baasil, samas kui prognoosid jäid 3,8 ja 8,5 protsendi vahele. See tähendab, et isegi kõige enam töötajate agarusse uskuvad ökonomistid nii suurt usinust ette ei näinud.
  Suurim produktiivsuse kasv tabas tööstustootjaid, kus töötajad suutsid sama ajaga vuhkida 13,6 protsenti rohkem, mis on suurim tõus alates andmete kogumisest aastal 1987.
  Samas selgus, et oodatust vähem ameeriklasi andis sisse töötuabiraha saamise avalduse, mis viitab, et tööjõuturg on tasapisi stabiliseerumas. Uute töötute arv langes viimasel oktoobri nädalal 20 000 võrra, 512 000 inimeseni nädal varasemaga võrreldes. Ka selle suhtes olid ökonomistid pessimistlikumad ning ootasid 522 000 kuni 530 000 uut töötut.
  Tuleb välja, et inimvõimetel on siiski piirid. Ei saa viimast välja pigistades väga väheste inimestega suuri asju korda saata. Mõneks tööks on ikka masse vaja. See tähendab, et vaikselt kasvavad käibed lubavad ettevõtetel kuludekärpe kääre kauem sahtlis hoida ja enamaid inimesi oma hõlma alla mahutada.
  See, et tõusulaine mõnus rohkete rahulike puhkehetkedega töö tagasi tuleks, on muidugi vähetõenäoline, aga seda enam inimesi saab rakendada hoopis teistele töödele või uute ettevõtete asutamisel. Raskemad ajad vist näitavad kõige paremini, mida inimesed tegelikult suudavad.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: kahetoalistele korteritele varsti enam ostjaid ei leidu
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Riik viib lennufirmad ühe tiiva alla
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Euroopa liidrid annavad Poolale viimase võimaluse
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.