Inimvõimete piire testimas

Silvia Viidik 06. november 2009, 00:00

Viimase aasta jooksul on maailmas ettevõtete kulukärbete tagajärjel töötuks jäänud märkimisväärne hulk inimesi. Oli loomulik, et müügitulemuste kukkumise järel polnud nii palju töötajaid enam vajagi.

Nüüd on käivetesse tasapisi hiilimas tõusud, aga nende arv, kes toodangut ettevõttes kasvatama peavad, on jäänud samaks (kui mitte veelgi vähenenud). See tähendab, et iga inimene teeb varasemast rohkem tööd - käive kasvab, tööjõukulud mitte. Imeline!

USA tööjõuameti eile avaldatud raportist selgub, et ameeriklaste produktiivsus kolmandas kvartalis kasvas kiireima tempoga viimasel kuuel aastal ning kerkis aastasel baasil 9,5 protsenti. Samal ajal vähenesid tööjõukulud 5,2 protsenti, ületades sellega seni suurimat 12-kuulist kukkumist alates aastast 1948, mil andmete kogumine algas.

Ökonomistid prognoosisid produktiivsuse kasvuks 6,5 protsenti aastasel baasil, samas kui prognoosid jäid 3,8 ja 8,5 protsendi vahele. See tähendab, et isegi kõige enam töötajate agarusse uskuvad ökonomistid nii suurt usinust ette ei näinud.

Suurim produktiivsuse kasv tabas tööstustootjaid, kus töötajad suutsid sama ajaga vuhkida 13,6 protsenti rohkem, mis on suurim tõus alates andmete kogumisest aastal 1987.

Samas selgus, et oodatust vähem ameeriklasi andis sisse töötuabiraha saamise avalduse, mis viitab, et tööjõuturg on tasapisi stabiliseerumas. Uute töötute arv langes viimasel oktoobri nädalal 20 000 võrra, 512 000 inimeseni nädal varasemaga võrreldes. Ka selle suhtes olid ökonomistid pessimistlikumad ning ootasid 522 000 kuni 530 000 uut töötut.

Tuleb välja, et inimvõimetel on siiski piirid. Ei saa viimast välja pigistades väga väheste inimestega suuri asju korda saata. Mõneks tööks on ikka masse vaja. See tähendab, et vaikselt kasvavad käibed lubavad ettevõtetel kuludekärpe kääre kauem sahtlis hoida ja enamaid inimesi oma hõlma alla mahutada.

See, et tõusulaine mõnus rohkete rahulike puhkehetkedega töö tagasi tuleks, on muidugi vähetõenäoline, aga seda enam inimesi saab rakendada hoopis teistele töödele või uute ettevõtete asutamisel. Raskemad ajad vist näitavad kõige paremini, mida inimesed tegelikult suudavad.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:18

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing