Ekspert: Läti teeb astmelise maksuga otsa lahti

10. november 2009, 12:37

Läti on liikumas astmelise maksusüsteemi
suunas, ütles täna intervjuus Läti raadiole Läti äri- ja finantsuuringute
keskuse juhatuse esimees Andris Natrinš.

„Mulle näib üha enam, et varem või hiljem me selleni jõuame,“ nentis ekspert, lisades, et astmelise maksu kehtestamine koos mõõduka maksutõusuga võiks olla praeguses olukorras parim lahendus, vahendas Läti uudisteagentuur Leta.

Eksperdi sõnul ei tähendaks astmelise maksu kehtestamine mitte üksnes täiendavat tulu liigi eelarvesse, vaid oleks ühtlasi ühiskonnale signaaliks, et kriisi kõige raskemal ajal aitab valitsus enim puudust tundvaid elanikke, rikkad aga saavad ise hakkama.

Kui Läti Balti riikidest esimesena sellise sammu teeks, on tõenäoline, et ka naabrid seda eeskuju järgiksid, ütles Natrinš.

Astmelise tulumaksu asemel otsustas Läti valitsuskoalitsioon eile tulevast aastast hoopis tulumaksu tõsta 23 protsendilt 25%le ning jätta maksuvaba miinimum 35 latile. Täna ütles aga Läti majandusminister Artis Kampars Läti televisioonis, et otsus pole veel 100% kindel – vastu on valitsuskoalitsioonis mõjukas Rahvapartei ning ka Lätile abilaenu andnud välisdoonoritega on maksutõus veel läbi arutamata.

Eile põhjendas Läti peaminister Valdis Dombrovskis tulumaksu tõstmise otsust sellega, et nii välditi maksuvaba miinimumi langetamist. Samuti väldib Läti sel moel astmelise tulumaksu kehtestamist, ütles peaminister.

Tänane Läti majandusleht Biznes Baltija kirjutab, et valitsuse selline samm on tulnud tööandjatele ebameeldiva üllatusena. Latvijas Krajbanka analüütik Olga Ertuganova prognoosib, et isegi ausad ettevõtted võivad sellise otsuse peale nüüd maksudest kõrvale hoidma hakata.

Läti parlamendi liige Juri Sokolovski kommenteerib, et nii võtab valitsus elanike taskust VEEL rohkem raha ära. Maksuvaba miinimumi kärpimine 25 latile oleks taganud riigieelarvesse täiendavalt 48 miljonit latti. Tulumaksu tõstmisest rehkendatakse aga täiendavat tulu 65 miljonit latti.

Lisaks otsustas Läti valitsuskoalitsioon eile elamispinnale astmelise kinnisvaramaksu kehtestamise. Sõltuvalt katastri hinnast kujuneb maksu määraks 0,1-0,3%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 13:51
Otsi:

Ava täpsem otsing