Euro tugevus lööb valusalt Iirimaad ja Kreekat

Sirje Rank 22. detsember 2009, 09:17

Euroopa Komisjoni hinnangul on euro teiste suuremate valuutade suhtes 7-8% ülehinnatud ning kui tugevnemistrend jätkub, võib see osade euroala riikidele tõsiseid probleeme põhjustada, kirjutab täna Wall Street Journal.

Ka reitinguagentuur S&P hoiatas esmaspäeval, et kui euro tugevnemine jätkub, on see eriti raskeks koormaks sellistele praegu niigi suurte probleemidega maadlevatele euroala riikidele nagu Itaalia, Kreeka, Hispaania ja Iirimaa.

Need on riigid, mille n.ö tegelik kehtiv vahetuskurss on alates 2005. aastast kõige enam tugevnenud. Nende konkurentsivõimet on kahjustanud nii euro tugevnemine kui kodumaiste tööjõukulude kiire kasv võrreldes arengutega teistes euroala riikides ning riikides, mis on nende peamised kaubanduspartnerid väljaspool euroala.

S&P prognoosib, et euro võib tuleval aastal dollari suhtes tugevneda praeguselt 1,44 dollarilt eurost 1,70 dollarile.

Euroala majandus on küll toibumas, kuid ei seisa veel omadel jalgadel, sõltudes jätkuvalt valitsuste erakorralisest kriisiabist. Abi lõpetamine aeglustaks toibumist.

Reedel kinnitas Saksamaa parlamendi ülemkoda 8,5 miljardi euro suuruse täiendava abipaketi majanduse ergutamiseks, millega abisummad kasvavad tuleval aastal 22 miljardile eurole.

Saksamaa valitsus prognoosib, et tänavuse 5%se SKP languse järel kasvab Saksamaa SKP tuleval aastal 1,2%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. December 2009, 13:43
Otsi:

Ava täpsem otsing