Sirje Rank • 19. mai 2010 kell 11:10

IMF: euro praegune kurss pole probleem

Euroopa ühisraha euro kurss on praegu USA dollari suhtes lähedal n.ö tasakaalu tasemele ning Euroopa ekspordile peaks see igati soodne olema, leiab IMFi esimene asedirektor John Lipsky.

„Euro praegune tase ei paista probleeme tekitavat,“ ütles Lipsky intervjuus agentuurile Bloomberg. „Euro on üsna lähedal tasemele, mida me nimetaksime tasakaalu tasemeks pärast pikka perioodi, mil euro kauples sellest tasemest kõrgemal,“ jätkas ta.

Lipsky sõnadest võib välja lugeda, et euro 18% suurune langus USA dollari suhtes viimase kuue kuu jooksul ei kujuta endast Euroopa majandusele erilist ohtu. Hispaania aserahandusminister Jose Manuel Campa ütles täna, et euro odavnemine mõjutab majandust tõenäoliselt positiivselt, ehkki toob kaasa energiakulude kasvu.

„Ilmselt on üsna kerge unustada, et euro tuli käibele kursiga 1,17 dollarit eurost,“ ütles Lipsky. Praegu pole „euro alguspunktist kuigi kaugel,“ jätkas ta.

Viimasest kuuest nädalast on euro viis nädalat USA dollari suhtes languses olnud. Täna hommikul kauples euro Londonis kursiga 1,2184 dollarit eurost, mis on 24% madalam 2008. aasta juuli tugevusrekordist.

Täna survestas eurot Saksamaa otsus keelustada osa spekulatiivseid tehinguid.

Hetkel kuum