Sirje Rank • 3. juuni 2010 kell 6:58

Rootslastelt eurole selge „ei“

Rootsi majandusleht Dagens Industri kirjutab, et kui hääletus toimuks homme, oleks euro käibelevõtu poolt vaid iga neljas rootslane.

Nii selgub ajalehe tellitud küsitlusest, millele vastas ajavahemikul 27. maist 1. juunini 1000 inimest.

61% vastanuist oli euro käibelevõtu vastu ning vaid 25% poolt. Aasta tagasi olid eurole ülemineku pooldajad napis ülekaalus – poolt 47% ja vastu 44%.

Küsimuse peale, kas euro oleks kasulik Rootsi ettevõtetele, vastas jaatavalt vaid iga viies – 35% oli kindel, et eurost Rootsi firmad ei võidaks. Selgelt oli ülekaalukalt positiivne nägemus euro suhtes vaid kõrgepalgalistel, kelle aastasissetulek on üle 600 000 Rootsi krooni.

Rootsi parteidest toetab praegu kõige häälekamalt eurole üleminekut Rahvapartei, kelle kõneisik majandusküsimustes – Carl B. Hamilton - kahetseb, et eurot vaadatakse nii lühinägelikkust aspektist. „Vaadatakse vahetuskurssi, mitte ei lähtuta ettevõtluse pikaajalisest huvidest,“ ütles Hamilton, kelle arvates võidaksid nii eksportivad kui ka importivad firmad. „Euro toob väliskaubanduse kasvu, mis on Rootsi heaolu üks alustalasid,“ väidab Hamilton. „Rahvusvaluutad on arvestatav kaubandustõke. Kaubavahetus euroala riikide vahel on väga märkimisväärselt kasvanud.“

Rootsi sotsiaaldemokraatide majandusküsimuste kõneisik Thomas Östros leiab seevastu, et rootslaste seisukoht on selge ning nii pole ka parteidel põhjust praegu eurole ülemineku teemat tõstatada. „Enne kui pole süsteemi, mis tagaks, et kõik riigid majandaksid vastutustundlikult, pole vaja teemaga kiirustada,“ ütles Östros.

Dagens Industri analüütik Gunnar Örn kirjutab kommentaaris, et rootslaste skepsis on arusaadav – pole ju selgust, millise rahaliiduga liitutaks. Seni euroalal kehtinud reegliraamat on kõrvale heidetud.

Hetkel kuum