Anu Jõgi • 17. juuni 2010 kell 7:14

Soome varimajanduses liigub miljardeid eurosid

Soome varimajanduse osa oli 2008. aastal 7 protsenti sisemajanduse kogutoodangust ehk 12 miljardit eurot.

Soome varimajandus on uuringu andmetel kümne aasta jooksul märkimisväärselt rahvusvahelisemaks. Maksupettused käivad rahvusvaheliste investeeringutena, Soome ettevõtted kasutavad ära auke Euroopa Liidu järelevalvesüsteemis ja Soomes saadud kasum liigub makse maksmata välismaale.

Eduskunta kontrollikomitee alustas uuringut aasta tagasi. Analüüsiti ligi 30 000 maksukontrolli ja 3000 küsimustikku, mis olid saadetud ettevõtetele ja usaldusisikutele. Maksukontrollile põhinedes liikus Soome varimajanduses 2008. aastal 12 miljardit eurot (187 miljardit krooni), mis on 6,9 protsenti riigi sisemajanduse kogutoodangust.

Kõige probleemsem ala on sellegi uuringu järgi ehitus, kus jääb riigil palkadelt ja käibelt maksmata jäetud maksudena saamata sadu miljoneid eurosid. Hambutute seaduste tõttu on eriti väikefirmadel vahelejäämise risk minimaalne, kuigi just seal on varimajandus kõige tõenäolisem.

Ligi 90 soomlaste välisinvesteeringutelt teenitud kasumist jäetakse maksuametile teatamata. Uuringu hinnangul on rahvusvahelised investeeringud praktiliselt täiesti maksuameti haardeulatusest väljaspool.

Seadus võimaldab teha anonüümseid investeeringuid, mis uuringu hinnangul teeb Soomest ilma järelevalveta maksuparadiisi.

Uuringus vaadeldi rahvusvahelisi investeeringuid, maksuparadiiside kasutamist ja kaubandusega seotud varimajandust. Uuring saadetakse laiali kõikidesse ministeeriumidesse ja tööturu osapooltele.

Hetkel kuum