Sirje Rank • 19. september 2010 kell 17:30

Trichet: tere tulemast, Eesti!

"Tere tulemast, Eesti!" ütles Euroopa Keskpanga president Jean-Claude Trichet täna selges eesti keeles, kuid prantslaslikult "rri" põristades Eesti Panga Iseseisvussaalis, andes üle sümboolse tere tulemast kingituse – eurotähe kõigi eurokupüüride kujutisega.

Euro sularaha käibeletulekust saadik on see kingitus sümboliseerinud sooja vastuvõttu eurosüsteemi, ütles Trichet, tõmmates paralleele maailma vanima tuletorniga Kõpus, mis on nagu hele täht aastast 1531 teed näidanud Eestile jõukust toonud kaupmeestele. „Usun, et omal moel  saab eurost sarnane majakas,“ ütles Trichet.

Trichet sõnul on euro käibelevõtt ajalooline hetk iga Euroopa Liidu liikmesriigi jaoks ning euro ise ajalooline saavutus. Euroala eelolev laienemine aga märk, et euroala pole suletud klubi, vaid et selle uksed on avatud kõigile liikmesriikidele, mis täidavad jätkusuutlikult liitumise kriteeriumid. (Eesti eurokõlbulikkuse hindamisel tänavu kevadel olid keskpangal siiski reservatsioonid selles osas, kas Eesti suudab jätkusuutlikult täita Maastrichti inflatsioonikriteeriumi.)

Eesti Panga presidendi Andres Lipstoki sõnul vahetab Eesti 1. jaanuaril 2011 ühe stabiilse raha teise stabiilse raha vastu.

Samal ajal kui Eesti Pangas toimus pidulik eurotähe üleandmine ning esmakordselt tutvustati eurot tutvustama hakkavaid teleklippe, protesteeris Eesti Panga maja ees tibutava vihma käes paarkümmend eurovastast, hoides plakateid „Trichet go home“ (Trichet mine koju!) ja „Milleks abielluda sureva pruudiga.“

Hetkel kuum