20. september 2010 kell 18:34

Hiina ja Jaapan kaklevad kalalaeva kapteni üle

Diplomaatilised suhted maailma suuruselt teise ja kolmanda majandusega riigi vahel on saanud järjekordse tagasilöögi, mille on tinginud väidetavalt merepiiri ületanud kalalaeva kapteni vahistamine Jaapani poolt.

Hiina katkestas eile kõrgemal tasemel valitsuste vahelised suhted Jaapaniga, tõmmates sellega pidurid peale lennunduse ja kivisöega seotud kõnelustele. Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Ma Zhaoxu lubas Bloombergi sõnul "tugevaid vastumeetmeid", kui Jaapan ei vabasta kaptenit. Jaapani valitsuse esindaja sõnul pole neid uutest meetmetest teavitatud.

"Kõik niinimetatud kohtulikud menetlused jaapanlaste poolt hiinlasest kapteni vastu on illegaalsed ning kehtetud," ütles Ma eile. "Jaapan peab taluma kõiki tagajärgi."

Viimasel ajal tihenenud majanduslikud sidemed kahe riigi vahel on saavutanud uue põhja alates 2005. aastast, kui hiinlased protesteerisid Jaapani õpikute vastu, kus vähendati sõjaaegsete jõleduste tähtsust. Samas arvab Pekingi Ülikooli rahvusvaheliste suhete professor Zhu Feng, et majanduslik lõimuvus ning soov probleem rahulikult lahendada hoiab ära konflikti eskaleerimise.

Jaapan on Hiina jaoks USA järel suuruselt teine kaubanduspartner. Hiina tollistatistika alusel kasvas kaubavahetus Jaapaniga aastases võrdluses käesoleva aasta esimese seitsme kuuga  24,7 protsenti, 65,2 miljardi dollarini.

Hiina on seejuures Jaapani jaoks suurim kaubanduspartner ning üha suurem hulk riigi ettevõtteid on sõltuvad Hiina turu kasvust. Nii ütles näiteks Nissan Motori tegevjuht Carlos Ghosn esmaspäeval, et Nissan ekspordib kogu enda toodangust 23 protsenti ainult Hiinasse.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum