Kadrin Karner • 28. september 2010 kell 16:01

Teder riigikogule: võtke kriitikat tõsisemalt

Riigikogu võiks riigikontrolli kriitikat ettevõtluspoliitika kohta tõsiselt võtta ja mõelda, milliseid majandusvaldkondi arendada ja kuhu sunnata rahasid, rääkis õiguskantsler Indrek Teder täna riigikogule peetud ettekandes. 

„Minu hinnangul peaks riigikogu võtma riigikontrolli kriitikat tõsiselt ja mõtlema, kuidas olukorda paremaks muuta,“ ütles Teder, kelle sõnul selgus riigikontrolli auditist „Riigi ettevõtlustoetuste mõju riigi konkurentsivõimele“, et Eestil puudub terviklik, läbimõeldud ja selgete mõjueesmärkidega ettevõtluspoliitika. „Leian, et oleks aeg ka seadusandja tasemel mõelda, millised on strateegilised majandusvaldkonnad, mida Eestis arendada ja kuhu raha, olgu see siis Euroopa Liidu eelarvest või meie enda eelarvesttulev, suunata,“ jätkas ta.

Samuti juhtis õiguskantsler riigikogu tähelepanu toetusrahade kasutamise läbipaistvusele. „Süsteemis, kus sihtasutused keerutavad suurt hulka avalikku raha suvaliselt, võib näha õiguslikke probleeme. Lisaks eeldan, et ühiskond soovib saada ülevaadet, kus, kuidas ja kui efektiivselt kasutatakse avalikku ressurssi, olgu selleks kas Eesti maksumaksja raha või Euroopa Liidust tulev,“ rääkis Teder. Ta küsis, kas ühiskond ikka teab, miks kedagi toetatakse ja kedagi mitte või kuidas ja kui läbipaistev on avaliku raha muundumine erarahaks?

Õiguskantsler nentis, et ei taha enda sõnul siin „laulda“ vana laulu parteide rahastamisest. „Aga ei tohiks ära unustada põhimõtet, et peale selle, et asjad peavad ausalt käima, peavad nad ka ausad näima.“

Hetkel kuum