6. oktoober 2010 kell 15:07

Langetage käibemaksu!

Kui Eestis oleks toidukohtade käibemaks senise 20% asemel kõigest üheksa protsenti, võimaldaks see söögi-ja hotelliärimeeste hinnangul luua kuni 4000 uut töökohta, tooks Eestisse rohkem väliskülalisi ning kergitaks riigi maksutulu.

Taastusravikeskuse Estonia juhatuse liikme Cardo Remmeli sõnul ei saa muutumatu maksupoliitika olla mingisugune „püha lehm“, mida aega algusest kuni lõpuni alati ja ühtmoodi viljeleda.

„Kõik sõltub ju keskkonnast. Kui vihma sajab, ei saa ketsidega joosta. Peab midagi muud jalga panema. Sõltuvalt majanduslikust keskkonnast, peaks riik suutma ka paindlikult makse reformida. Riik räägib pidevalt ettevõtjatele paindlikkuse ja efektiivsuse tõstmise vajadusest. Ootame nüüd riigilt sedasama. Ega turistid tule siia Kumu ja Rocca al Mare pärast, nad tulevad Eestisse pigem odavate hindade pärast,“ leidis Remmel.

BonBoni ja Muuseumi omanik Andres Peets rääkis, et juhul, kui riik toidukohtade käibemaksu 9%-ni alandaks, suudaksid ettevõtjad luua 3000-4000 töökohta: 3000 taastada ja tuhat uut töökohta juurde tekitada.

„Praegu peame tegelema enda elushoidmisega. Investeerimisvõimekust meil ei ole. Praktiliselt üle miinimumpalga ei suuda suurem osa meist töötajatele maksta. See tähendab, et praegune töötu ei näe mingit vajadust tööle tulla: tal on mugavam kodus istuda. Saab peaaegu sama raha, aga midagi tegema ei pea,“ rääkis Peets.

Ärimees loetleb riike, mis hiljuti on toitlustusäri käibemaksu alandanud: Prantsusmaa 14%, Belgia 9% ja Soome 10% võrra.

„Need riigid alandasid käibemaksu selleks, et parandada turismivaldkonna konkurentsivõimet, suurendada tööhõivet ja pikemas perspektiivis hoida hinnad naaberriikidega võrreldes konkurentsivõimelised,“ rääkis Peets.

Tema sõnul peituvad Eesti suuremad probleemid selles, et kohalikud inimesed käivad harva väljas söömas, turist käib Eestis ainult teatud kuudel ning päevaste lõunatajate hulk on hoopis kaduvväike.

Rahandusminister Jürgen Ligi ei leidnud eile aega, et ettevõtjate ettepanekuid arvustada.

NUMBER

1565toidukohta tegutseb Eestis605majutusettevõtet tegutseb Eestis20 000inimest töötab Eesti toitlustus-ja majutusvaldkonnas

Autor: Kadri Paas, Silvia Kruusmaa

Hetkel kuum