Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Briti ülikoolides terendab järsk õppemaksu tõus

  Briti ülikoolide tudengeid ootab tõenäoliselt ees järsk õppemaksu tõus – teisipäeval avalikustatud valitsuse tellitud raport soovitab õppemaksu ülempiiri kaotada, kirjutab Wall Street Journal.

  Raporti koostamist juhtinud endise BP PLC juhi John Browne’i sõnul võib see radikaalne plaan kõrghariduse Suurbritannias juurteni läbi raputada.
  Ettepanek on tühistada aastane ülempiir õppemaksult, mis praegu on 3290 naela (58 890 krooni). Et aga õppetasud liiga kõrgeks ei kerkiks, kehtestaks valitsus ülikoolidele, kus õppemaks on aastas üle 6000 naela (107 400 krooni), maksu, millest laekuvast rahast toetatakse vaesemaid üliõpilasi.
  Tudengitel ei tule maksta midagi enne kui kool on lõpetatud ja töökoht leitud.
  „Selle plaani järgi saavad ülikoolid otsustada, kui suurt õppemaksu nad küsivad, kuid tudengite otsustada on, millise ülikooli nad valivad,“ ütles Browne.
  Ettepanekud tekitavad tõenäoliselt pingeid Suurbritannia valitsuskoalitsioonis – Liberaalsed Demokraadid olid oma valimiskampaanias õppemaksude tõstmise vastu.
  Mõttekoda Institute for Fiscal Studies rehkendab, et selle ettepaneku järgi maksaksid tudengid Suurbritannia ülikoolidest omandatud kraadi eest tulevikus ca 5300 naela (94 870 krooni) rohkem. Enim võidaks maksumaksja – iga kraadini jõudnud õppuri pealt hoiaks riik kokku 6000 naela.
  „Hoolimata ettepanekust tõsta õppemaks 6000 naelale või veel kõrgemale, ei võida ülikoolid sellest suurt midagi: õppemaks peaks tõusma 7000 naelale või veelgi enam, et korvata riigieelarves plaanitavaid kärpeid ülikoolide rahastamises,“ leiab IFS.
  Ülikoolide ja kolledžite ühing, mis esindab akadeemilist personali, prognoosib ettepanekutest laastavat mõju, mis sunnib osasid ülikoole uksi sulgema ning kitsendab õppeainete valikut.
  Lisaks muutub kõrgharidus vähem jõukatele peredele veelgi kättesaamatumaks, kui ühe lapse hariduskulud kerkivad 40 000 – 70 000 naelale (716 000 – 1,25 miljonile kroonile).
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Andre Nõmm: kapitalism ei lakka rohepöörde tõttu olemast
Enne, kui ESG investeeringud temperatuuri jahutama hakkavad, võivad nad vahel liiga kuumaks kütta ühte ja sama alusvara, kirjutab finantsinspektsiooni juhatuse liige Andre Nõmm
Enne, kui ESG investeeringud temperatuuri jahutama hakkavad, võivad nad vahel liiga kuumaks kütta ühte ja sama alusvara, kirjutab finantsinspektsiooni juhatuse liige Andre Nõmm
Aktsiaturud on ettevaatlikud, dollar püsib kindlalt
Ülemaailmsed aktsiaturud kõikusid esmaspäeval, kuna USA juunikuu palgaarvestuse aruande pehmete andmete hulk viitab selleks nädalaks langust, esmaspäeval USA turud suletud.
Ülemaailmsed aktsiaturud kõikusid esmaspäeval, kuna USA juunikuu palgaarvestuse aruande pehmete andmete hulk viitab selleks nädalaks langust, esmaspäeval USA turud suletud.
Neinar Seli: mul on praegu täpselt samasugune tunne nagu 2008. aastal
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Riisalo: haigla jaoks tuleb raha küsida eelarvest
Investeerimisplatvormi juht: rikkusest pole kasu, kui meil planeeti enam pole
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.