• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Silvanot paisutab (Valge)vene majandus

  Kiiresti kasvaval Valgevene ja Vene turul tegutsev naistepesu tootja Silvano FG suutis kolmanda kvartali tulemustega taas investoreid ja turgu üllatada. Kasuminumber ületas eelmise aasta näitaja enam kui kuus korda.

  Silvano FG teenis kolmandas kvartalis 53,9 miljonit krooni puhaskasumit, mida on kuus ja pool korda enam kui aasta eest. Viimase aasta jooksul totaalse muutuse läbi teinud ettevõte on üheksa kuuga korjanud kasumit kokku juba 150,5 miljonit krooni ehk 3,90 krooni aktsia kohta, samas kui alles täpselt aasta eest vahtis samal ajal vastu 7,7 miljoni kroonine kahjuminumber.
  “Turud on fundamentaalselt praegu paremad kui aasta tagasi,” tõi aastataguse ajaga võrreldes põhilise muutuse välja sel teisipäeval valdusfirma Silvano FG värskeks juhatuse esimeheks valitud Märt Meerits.
  “Erinevalt näiteks Eesti konkurentidest Baltikast ja PTAst tegutseme me laia haardega Venemaal, Valgevenes, Ukrainas… Venemaal ja Valgevenes on müüginumbrid paranenud, ostujõud kasvanud ja see on ka üks põhjus, miks meil läheb täitsa hästi,” sõnas Meerits.
  Silvano FG teenis üheksa kuu 1,1 miljardi kroonini ulatunud käibest ligi 57% Venemaalt ja ligi 28% Valgevenest. Börsifirma sõnul on idanaabri majandus kuni selle aasta septembrini liikunud tõusujoones, esimese poolaasta majanduskasv ulatus 4 protsendini. Viimasel ajal on küll näha esimesi märke kasvu aeglustumisest, kuid siiski toetavad nafta- ja gaasihinnad Vene majandust endiselt.
  Silvano tütarfirma tooteid müüakse 325 kaupluses
  Ehkki Vene jaekaubandusturul lõpetas Silvano 2010. aasta teisel poolel oma kauplustega tegutsemise, turustatakse äripartnerite kaudu Milavitsa brändi kandvat pesu Venemaal ja veel kolmeteistkümnes riigis ning tervelt 325 kaupluses edukalt edasi.
  Milavitsa sünnimaale Valgevenele prognoositakse 2010. aastaks 11–12protsendist majanduskasvu. Tegemist on ainukese turuga, kus Silvano tegutseb Milavitsa toodete jaemüügiga praegu ise edasi.
  “Ilmselgelt tulevad meil paremad tulemused jaemüügist kui hulgimüügist ning seetõttu on müügivõrgu laiendamise plaan meil Valgevenes olemas,” kommenteerib Meerits turgu, kus praegu hoitakse käigus 39 kauplust.
  “Arvestades, et Valgevenes inimeste jõukus kasvab, siis meil seal kasvuruumi on. Me pole riigis küll dominantses positsioonis, kuid Milavitsa loetakse Valgevenes tippbrändide hulka. Kui sõita Minskis lennujaamast autoga linna poole, siis paljude muude siltide hulgas paistab silma, et Milavitsa bränd on seal igas mõttes armastatud ja austatud,” tõi Meerits näite Valgevene pesutootjast, millest Silvano omab ligi 80 protsenti.
  Analüütikud kiidavad Silvanot ühest suust
  Swedbanki ja LHV analüütikud kiitsid eile Silvano tulemusi ühest suust ning soovitavad investoritele aktsiat jätkuvalt osta.
  “Silvano FG kolmanda kvartali tulemused olid oodatult head, positiivselt üllatas ettevõtte puhaskasum, mis ületas meie prognoose poole miljoni euro (7,8 miljoni krooni) võrra,” tunnistab LHV analüütik Nils Vaikla.
  Silvano 22protsendine aastane käibe kasv ja brutokasum vastasid investeerimispanga ootustele. “Silvano ärikulud olid kolmandas kvartalis oodatust pisut väiksemad, mistõttu ärikasum tuli oodatust parem. Nii jaemüügi kui ka hulgimüügi ärisegmendi kasumimarginaalid liikusid võrreldes varasemate kvartalitega tõusujoones. Oleme ettevõtte suhtes positiivselt meelestatud, kuna Silvano tulemusi toetab kriisist kiiresti taastuv Ida-Euroopa majanduskeskkond ning ettevõtte tugev ärimudel ja finantsseisund,” tõdes Vaikla, kes soovitab Silvano aktsiat osta.
  Ka Swedbanki analüütik Risto Hunt kiitis oma lühikommentaaris Silvanot. “Silvano kolmanda kvartali tulemused olid tugevad. Müük kasvas kvartalis üle 22% võrreldes aastataguse perioodiga. Ettevõtte jaemüük kahanes küll veidi enam kui 30%, kuid see oli tingitud kahjumlike poodide sulgemisest. See omakorda aga põhjustas tugeva kasumlikkuse kasvu,” märkis Hunt.
  Analüütiku sõnul on Swedbanki hinnasiht Silvano aktsiale praegu ülevaatamisel.
  Panga viimane hinnasiht on pärit 8. aprillist, mil panga analüütikud andsid aktsiale ostusoovituse hinnasihiga 1,77 eurot (27,69 krooni).
  Silvano FG aktsia tõusis Tallinna börsil eile tulemuste peale 3,05 eurole (47,72 kroonile) ehk 4,8%. Viimati sulgus Silvano aktsia sellel tasemel 2008. aasta 19. mail ehk kahe ja poole aasta eest.
  Kui 2010. aasta jooksul on Tallinna börsi tippaktsia kallinenud ligi neli korda, siis võrreldes eelmise aasta kevadise põhjatasemega on aktsia oma hinna kümnekordistanud.
   
  Autor: Raivo Sormunen, Katre Pilvinski
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Liina Laas: mida ettevõtjad väliseksperte palgates tegelikult kardavad?
Jutt, et välismaist IT-spetsialisti ei soovita turvariski tõttu palgata, võib olla hirmust või kogenematusest tingitud hädavale, kirjutab personali- ja finantstehnoloogia idufirma Deel Baltikumi regioonijuht Liina Laas.
Jutt, et välismaist IT-spetsialisti ei soovita turvariski tõttu palgata, võib olla hirmust või kogenematusest tingitud hädavale, kirjutab personali- ja finantstehnoloogia idufirma Deel Baltikumi regioonijuht Liina Laas.
Balti börsid taastuvad täna eilsest langusest
Eilne punane börsipäev on täna asendunud kasvuga ning mitmed Tallinna börsi aktsiad on tugevalt plusspoolel.
Eilne punane börsipäev on täna asendunud kasvuga ning mitmed Tallinna börsi aktsiad on tugevalt plusspoolel.
Aasta ettevõtte Chemi-Pharmi finantsjuhi vaade kriisiga kohanemisele: Directo äritarkvara sai asendamatuks
Sügisel 2021 Eesti aasta ettevõtteks kuulutatud keemiatööstusettevõte Chemi-Pharm on hiljuti seisnud vastamisi mitmete keeruliste olukordadega, mis on aga ettevõtet kokkuvõttes hoopis tugevamaks muutnud. Koroonakriisis kasvas nõudlus desinfitseerimisvahendite järele, kuid samamoodi tegi järsu hüppe ka rahvusvaheline konkurents pakendite ja tooraine turul, viies üles toorme hinnad. Chemi-Pharmi finantsjuht Merle Vacker jagab oma vaadet kriisis esile kerkinud väljakutsetele.
Sügisel 2021 Eesti aasta ettevõtteks kuulutatud keemiatööstusettevõte Chemi-Pharm on hiljuti seisnud vastamisi mitmete keeruliste olukordadega, mis on aga ettevõtet kokkuvõttes hoopis tugevamaks muutnud. Koroonakriisis kasvas nõudlus desinfitseerimisvahendite järele, kuid samamoodi tegi järsu hüppe ka rahvusvaheline konkurents pakendite ja tooraine turul, viies üles toorme hinnad. Chemi-Pharmi finantsjuht Merle Vacker jagab oma vaadet kriisis esile kerkinud väljakutsetele.
Kurioosne: enamus maailma krüptoäridest on registreeritud Eestisse Käive ulatub miljardite eurodeni
Rahapesu andmebüroo värske raporti kohaselt on enamus maailmas tegutsevatest virtuaalvääringut pakkuvatest ettevõtetest registreeritud Eestis. Neil on miljoneid kliente ning käive ulatub 20 miljardi euroni. Samas toob järelevalve välja, et sektoris tegutsevatel ettevõtete on riskid maandamata.
Rahapesu andmebüroo värske raporti kohaselt on enamus maailmas tegutsevatest virtuaalvääringut pakkuvatest ettevõtetest registreeritud Eestis. Neil on miljoneid kliente ning käive ulatub 20 miljardi euroni. Samas toob järelevalve välja, et sektoris tegutsevatel ettevõtete on riskid maandamata.