Katre Pilvinski • 12. november 2010 kell 17:55

Eesti ja Soome viivad Põhja-Balti koostöö uuele tasemele

Kui suudame oma välispoliitilisi seisukohti paremini koordineerida, siis see aitaks kindlasti kaasa meie regiooni riikide nähtavuse ja mõju kasvule rahvusvahelistes organisatsioonides, sõnas välisministeeriumi kantsler Marten Kokk.

Kokk kõneles täna Riias oma Põhjamaade ja Balti riikide kolleegidega kohtudes regiooni tulevikust ning võimalustest, kuidas Põhja-Balti koostöö raportis välja toodud ettepanekud aitaksid kaasa piirkonna koostöö tõhustamisele.

Välisministeeriumi kantsleri sõnul on Eesti 2011. aastal Balti Nõukogu eesistuja. „Oleme järgmisel aastal igati valmis ühiselt tegutsema Põhja- ja Baltimaade koostöö koordineerijariigi Soomega ning oleme seadnud oma eesmärgiks raporti ideede rakendamise ja seeläbi Põhja-Balti koostöö uuele tasemele viimise,“ ütles ta.

Välisministeeriumi kantsleri sõnul on Põhja-Balti raportis väljapakutud 38 konkreetset koostööettepanekut ning tänasel kohtumisel pandi paika see, milliseid ettepanekuid hakatakse esmajärjekorras rakendama ning milliste puhul on veel vajalik täiendav analüüs.

„Näiteks soovivad Põhja- ja Baltimaad tihendada välis- ja julgeolekupoliitika alast dialoogi ja teha suuremat koostööd ühiste seisukohtade kujundamisel. Aktiivsemat koostööd võiks tulevikus teha ka piirkonna riikide välisteenistuste vahel, luues näiteks diplomaatiliste esinduste vahel koostöövõrgustiku, tehes koostööd konsulaarabi osutamise või diplomaatide vahetamise valdkonnas,“ sõnas Kokk.

„Kui suudame oma välispoliitilisi seisukohti paremini koordineerida, siis see aitaks kindlasti kaasa meie regiooni riikide nähtavuse ja mõju kasvule rahvusvahelistes organisatsioonides,“ lisas ta.

Põhjamaade ja Balti riikide koostöö ehk NB8 on piirkondlik koostööformaat, mille raames edendavad Rootsi, Soome, Norra, Island, Taani, Eesti, Läti ja Leedu poliitilist dialoogi ja praktilist koostööd.

 

 

Hetkel kuum