Indrek Kald • 15. november 2010 kell 14:25

Harri Taliga: Reform, kust tuleb raha?

Eesti Ametiühingute Keskliidu juhi Harri Taliga sõnul tekib Reformierakonna majandusprogrammi lugedes küsimus, kuidas on riigil võimalik maksude langetamisega tagada vajalike avalike teenuste ja hüvede kättesaadavus.

EAKLi esimehe sõnul ei nähtu Reformierakonna programmist, kuidas kavatseb erakond suurendada Eesti elanike sotsiaalset turvalisust. "Eesti sotsiaalkulutused on niigi arenenud riigi kohta häbiväärselt madalad ning süsteem toetab ebaproportsionaalselt suures mahus jõukamat osa elanikkonnast – Reformierakonna programm ei lahenda seda vastuolu," kinnitas Taliga.

Samas tõdes ametiühingute esimees, et programmis leidub punkte, mille elluviimise vajadust on ametiühingud juba aastaid rõhutanud. "Meil on heameel näha Reformierakonna programmis tööõnnetus- ja kutsehaiguskindlustuse kehtestamise punkti. Samuti rõhutasime meiegi oma poliitikaettepanekutes vajadust kaotada erisoodustusmaks investeeringutelt töötajate täiendõppesse," rääkis ta.

Taliga sõnul soovib EAKL nende ja teiste küsimuste osas algatada Reformierakonnaga konsultatsioone, et selgitada välja nende ettepanekute täpsemad üksikasjad ning leida koostöös parimad lahendused.

Ametiühingujuhi sõnul on tal eriti suured ootused Reformierakonna lubaduse suhtes kaasata senisest enam tööturupoliitika korraldamisse sotsiaalpartnereid. "Võimatu on püüelda Põhjamaade tiigri tiitli suunas ilma, et ametiühingute ja tööandjatega peetaks sisulist ja tõsist dialoogi," tõdes keskliidu juht.

Hetkel kuum