Väinu Rozental • 15. november 2010 kell 11:12

Erametsaliit: Reformi kava maksustaks metsaomanikku õiglasemalt

Uus kord maksustab õiglasemalt füüsilisest isikust metsaomanikku, kelle metsaomand on väike ja kes harva metsa majandamisest tulu teenib, kommenteeris erametsaliidu juht Ando Eelmaa äsjaavaldatud Reformierakonna majandusprogrammi.

Reformierakond kavandab metsandussektori arengut toetavat tulumaksureformi, mille kohaselt saab metsa müügi korral maksustatavast tulust maha arvata kolme müügijärgse aasta kulud.

"Kui seni sai füüsilisest isikust metsaomanik otseseid kulusid deklareerida ainult sama jooksva aasta eest, siis nüüd, saan ma aru, hakkab sisuliselt olema nii, et tänavu müüd metsa, aga makse maksad selle eest alles kolme aasta pärast," ütles Eelmaa.

Samuti peaks uus kord tema sõnul soodustama metsa uuendamist. "Seni on probleem olnud selles, et füüsilisel isikul lubatakse küll otsesed kulud maha arvata, aga metsa uuendamise kulud tekivad mitte kohe esimesel aastal, vaid just teisel või kolmandal aastal," lisas Eelmaa.

Samas nentis ta, et füüsilisest isikust metsaomanikud, kellel pole mõtet end äriühinguna või FIEna registreerida, on raske ja keeruline sihtgrupp. "Nende teadlikkus pole kõrge, nad ei tea suurt oma õigustest ega kohustustest midagi," lausus Eelmaa. "Seega tuleb just neile uusi muudatusi väga põhjalikult selgitada. Eks see selgitamine ole ka meie liidu liikmete üks kohustusi," lisas ta.

Hetkel kuum