Väinu Rozental • 15. november 2010 kell 9:32

Raju: Reformierakond on ideoloogialõksus

Kui majanduses on olemas selline mõiste nagu likviidsuslõks, siis Reformierakond on ideoloogialõksus, millest nad enam välja ei saa, kommenteeris Tartu ülikooli majandusteooria erakorraline professor Olev Raju hommikul avaldatud Reformierakonna majandusprogrammi.

"Nad istuvad ideoloogialõksus, siplevad seal ja püüavad samu loosungeid teha," ütles Raju. "Kui selle programmiga õnnestub veel kord valijaid lollitada, siis ma olen Eesti rahvas pettunud," lisas Keskerakonda kuuluv professor.

"Reformierakond lubab maksude vähendamist, aga milliseid makse ja kui palju," küsis Raju retooriliselt. "Vähendatakse vaid paari väikest maksukest natuke – näiteks makse metsamajanduses, mis sisuliselt majanduses tervikuna mitte midagi ei muuda – pluss lubadus võimalusel vähendada tööjõumaksu. Selge see, et tööjõumaksud praegu majandust segavad," rääkis ta.

Raju sõnul ei saanud ta aru, mida tähendab lubadus viia riigieelarve aastaks 2013 struktuursesse ülejääki. "Mina ei tea, mida see tähendab," nentis Raju. "Asi on hoopis selles, et kui normaalse riigieelarve korral peaksid maksud moodustama tuludest 90 protsenti, siis meil moodustavad maksud järgmisel aastal 74,4%. Meil on maksude osakaal eelarves nii väike ja ülejäänud on euroabi, vara müük, laenud," märkis Raju.

"Teatavasti lõpeb euroabi 2013. aastal ära ja mida sellises olukorras teha saab," jätkas Raju ja vastas, et ainuke võimalus on makse oluliselt tõsta. "Kui nad tööjõuressursi maksu vähendavad, siis mis makse suurendatakse? Käibemaksule jälle otsa või? See oleks ainus võimalus. Aga sellest minnakse vaikides mööda," rääkis ta.

Raju peatus pikemalt ka Reformierakonna lubadusel, et tulumaksuvabastus ettevõttesse tagasi investeeritud kasumilt säilib. "Leidke mulle see koht tulumaksuseaduses, kus on öeldud, et investeeringud on tulumaksuvabad," hüüatas ta. "Ei ole, kõik kasum on tulumaksuvaba. Kas see lubadus tähendab seda, et Reform loobub täielikult praegusest ettevõtte tulumaksuseadusest ja läheb üle sellele, mis on teistes riikides ehk et investeeritud kasum on maksuvaba ja muu läheb maksu alla. Kui asja nii mõeldakse, siis ma ainult tervitan seda. Teistes riikides on sellega saavutatud paremaid tulemusi kui meil. Aga seda nad (Reformierakond – toim.) ei julge ideoloogilisest seisukohast teha," sõnas ta.

Hetkel kuum