Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Virumaal oli olukord katastroofiline

  Virumaa ettevõtlus oli reedel lumetormi tõttu kõvasti häiritud. Autod ei saanud liigelda ning osa töötajaid ei jõudnud tööle või koju.

  Ettevõtja Oleg Gross rääkis Äripäevale reedel, et ta ei ole niisugust asja oma 58 eluaasta jooksul näinud ja kujuta ettegi, kas kuskil saab olla veel rohkem lund kui siin Lääne-Virumaal.  “Ise ma olin öö läbi üleval traktori roolis, sest meestele on lihtsalt tarvis puhkust anda. Kaubaautod on kõik sees, pole kaubaga välja läinudki ja praegu ootame Eesti teedelt uudiseid,” kirjeldas olukorda Gross reedel päeval.
  Me ei julge kaubaautosid hoovist välja saata, kärudega ei liigu loomulikult ükski auto ja tuisk on selline, et mõne minutiga on tee uuesti kinni, lisas ta.  “Ettevõtetel on majanduslik kahju kindlasti kõrge. Eriti toiduainetetööstuses, kus on kiiresti riknevad asjad, rääkimata kaubakäibest,” rääkis Gross.  “Meil oma oli büroo eeski 2,5 meetrit lund, uks ei paistnud välja ja hang tuli kopaga eest ära lükata. Ladude ette oleme kitsad küll rajad teinud ja õnneks on meil oma tehnika. Kui täna peaks kusagilt teenust küsima, siis ilmselt öeldakse, et paari päeva pärast saab,” selgitas Gross ja kinnitas, et  olukord on ikka väga ekstreemne.
  Lääne-Virumaa mööbliettevõtte Bellus Furnituri tegevjuhi Urmas Auni sõnul  ei näinud ta isegi oma auto kapotti, ei teadnud kuhu sõita ning pidi orienteeruma mälu järgi, kui reedel tööle sõitis.
  „Me ei osanud midagi teha, jätsime eile inimesi siia, meil diivanid ja voodid olemas, et ei ole probleem,“ kommenteeris Aun lumetormist reedet  ja lisas, et inimesed ei saanud tööle ning ei saanud töölt ka koju.
  Pool probleem oli ka mööbli kaubaveoga, pool oli tulemas Tallinnas ja pool oli tulemata. „Valmiskaup, mis sõidab Haljalast Tallinna sadamasse ja sealt edasi, mis on mõeldud eksport kaubaks on häiritud, autod ei jõua lihtsalt kohale, sest on igal pool kinni,“ kurtis Aun. Kaup ilmselt jääb lihtsalt üks päev hiljaks, anname klientidele teada, et auto ei jõua nendeni täna, et jõuab esmaspäeval või teisipäev, lisas ta. Mõni klient on küll selline, kes ei mõista aga tegevjuht usub, et suurt probleemi sellest ei tule.
  Mõned ettevõtted said aga rahulikult tööd teha
  Eelmise aasta Ida-Virumaa edukaim firma ja ka Eesti edukamate ettevõtete TOP 100 võitnud Nitrofert AS kantseleijuht Zinaita Nikitina sõnul nende ettevõtte töötajad hoolitsevad teede puhastamise eest. „Töötajad meil puhastavad teid ise ning hoolitsevad seadmete eest ning tšehhi esiste eest,“ kommenteeris Nikitina.
  Nitroferti ettevõtte enda transport ajas teed lahti kuni suure teeni ja inimesed helistasid firmasse, mis ajab suurteid lahti ning hommikul kella 8-ks olid teed puhtad, lisas ta.  Nikitina sõnul on Ida-Virumaal jube, et ei mäletagi sellist asja, mis Padaorus on praegu.  „See uus uhke tee, mis ühendab Jõhvit, Kohlta- Järvet ja Narva teed viaduktidega, toimuv on väga ohtlik olukord. Asi ei ole selles, et see oleks puhastamata, vaid autod jäävad kinni ning üks buss lendas seal üle teeääre,“ kurtis Nikitina.
  Kunda Nordic Tsement tegevdirektori Meelis Einsteini sõnul lumetorm otseselt ettevõtte tegevust ei mõjutanud. „Meil karjääris kivi ette saamine oli natukene keeruline aga killustikku tootmine nii kui nii seisab,“ lausus Einstein.
  Einsteini sõnul Kunda sadamas oli küll töö häiritud väga, just kõva tuule tõttu, lumi ei ole seal probleem.
  Kunda linnas on lund päris palju, Einstein tuli ise reedel hommikul Tallinnasse, kus kohati oli Kunda tee natukene häiritud aga läbi sai, võtab lihtsalt rohkem aega.
  „Aga ikka juhtub selliseid asju nagu igal pool: ummikud, sahk kuskil mäe peal kinni,“ kommenteeris Einstein.
   
  Autor: Alyona Stadnik, Kaisa Gabral
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Marek Kiisa nipid iduinvesteeringute valimiseks
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Neinar Seli: mul on praegu täpselt samasugune tunne nagu 2008. aastal
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Investeerimisplatvormi juht: rikkusest pole kasu, kui meil planeeti enam pole
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
Soomlastelt Mandatumi ostnud Invalda siseneb Eesti turule
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.