Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Euro paneb viimaseid kroone panka viima

  Pankade kinnitusel on eraisikud juba septembrist aktiivselt kandnud sularaha oma kontodele ja vahetanud kroone eurode vastu.

  SEB jaepanganduse ja tehnoloogia valdkonna juht Eerika Vaikmäe-Koit tõdes, et eraisikud on hakanud aktiivselt tooma sularaha oma kontodele juba alates septembrist. "Novembris pandi kontodele ligi 550 miljonit krooni, detsembri 20 päevaga on ületatud juba 400 miljoni piir. Eraisikute hoiuste maht on ainuüksi detsembris kasvanud ühe miljardi võrra," rääkis ta.
  Vaikmäe-Koit lisas, et keskmine summa oli novembris 7400 krooni, detsembris 5400 krooni. Detsembris oli kogu panga peale selliseid tehinguid, kui kontole kanti 500 000 krooni ja enam, nii et klient peab sularaha päritolu tõestama, pisut üle kümne, märkis ta.
  Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivase sõnul on aasta viimane kuu olnud väga aktiivne kuu rahavahetuse mõttes. "Võrreldes 1. kuni  19. detsembrit näiteks eelmise aasta sama perioodiga, on kroonide euroks vahetamine suurenenud kuus korda. Raha pannakse nii kontodele kui ka tehakse sularaha sularaha vastu tehinguid."
  Ta selgitas, et kui aasta tagasi oli keskmine vahetatav summa 650 eurot, siis praegu on see 1100 eurot. "Kogusumma, mis on detsembris vahetatud, jääb 30 miljoni euro kanti," märkis pressiesindaja.
  Nordea panga operatsiooni riskide ja vastavuskontrolli osakonna juhataja Kadi Skoblovi sõnul on sularaha sissekanded pisut suurenenud, aga mitte väga. "See on sagenenud eelkõige inimeste puhul, kel on krooni sularaha kodus ja kes soovivad krooni sularahast enne eurole üleminekut vabaneda," selgitas ta.
  Sampo panga kommunikatsioonispetsialisti Tõnu Talinurme sõnul pole olnud väga suurt sularaha sissekannete kasvu märgata, kuid tehinguid on tõesti enam tavapärasega võrreldes. "Keskmine sularahasumma, mis detsembris Eesti kroonides kontodele on sisse makstud, on 8100 krooni," lisas ta.
  Kommentaar
  Arnold Tenusaar, politseiameti rahapesu andmebüroo nõunikOstude puhul on kauplejatel kohustus isikusamasus tuvastada, kui sularahas ost ületab 200 000 krooni. Summapõhiselt tuleb teatada sularahatehingutest üle 500 000 krooni. Kuna ainuüksi üks sularahatehing üle 200 000 krooni toob kauplejale kaasa terve rea lisakohustusi, püüab enamik kauplejaid sellistest sularahatehingutest hoiduda, võttes suurtes summades vastu ainult pangaülekandeid või kaardimakseid.
  Seepärast on ostud sularahas suurtes summades küllaltki harv nähtus ja ka selle aasta lõpus ei ole me selles osas sagenemist täheldanud. Kindlasti on mõningate ostude puhul sularaha päritolu kahtlane, kuid viimasel ajal ei ole selliste juhtumite hulk suurenenud. Samas on detsembris märgatavalt suurenenud sularahas eurode ost või sularaha kandmine pangakontodele.
  Loomulikult hoiame silma peal sularahakroonide liikumisel enne ja vahetult peale eurole üleminekut. Ohuga, et enne euro tulekut soovitakse vabaneda ebaseadusliku päritoluga kroonidest, arvestame oma töös kindlasti.
  Taust
  Rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seadust kohaldatakse järgmiste isikute majandus-, kutse- ja ametitegevuses: kauplejad kaubandustegevuse seaduse tähenduses, kui neile tasutakse sularahas üle 200 000 krooni või võrdväärne summa muus vääringus, sõltumata sellest, kas rahaline kohustus täidetakse tehingus ühe maksena või mitme omavahelist seost omava maksena, kui seaduses ei ole sätestatud teisiti.
 • Hetkel kuum
Kaimar Karu: valitsusjuhi üleskutse alandada müügihindu on populism
Kestlike lahenduste otsimise ja koostöö asemel kord kodanikke, kord ettevõtteid süüdlasena sihtmärgiks seadev riigivalitsemine on käpardlik, kirjutab ettevõtja, endine väliskaubanduse ja IT-minister Kaimar Karu vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kestlike lahenduste otsimise ja koostöö asemel kord kodanikke, kord ettevõtteid süüdlasena sihtmärgiks seadev riigivalitsemine on käpardlik, kirjutab ettevõtja, endine väliskaubanduse ja IT-minister Kaimar Karu vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kaimar Karu: valitsusjuhi üleskutse alandada müügihindu on populism
Kestlike lahenduste otsimise ja koostöö asemel kord kodanikke, kord ettevõtteid süüdlasena sihtmärgiks seadev riigivalitsemine on käpardlik, kirjutab ettevõtja, endine väliskaubanduse ja IT-minister Kaimar Karu vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kestlike lahenduste otsimise ja koostöö asemel kord kodanikke, kord ettevõtteid süüdlasena sihtmärgiks seadev riigivalitsemine on käpardlik, kirjutab ettevõtja, endine väliskaubanduse ja IT-minister Kaimar Karu vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
DelfinGroup plaanib maksta esimese kvartali eest dividendi
DelfinGroup teeb aktsionäridele ettepaneku maksta esimese kvartali eest üle 800 000 euro dividendi.
DelfinGroup teeb aktsionäridele ettepaneku maksta esimese kvartali eest üle 800 000 euro dividendi.
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: mõistagi tabas mind raev, kuid härrasmees häält ei tõsta Täiendatud kell 9.53
Kui härrasmees saab töötukassast kõik plaanid põõsasse paiskava vastuse, siis otsib ta delikaatselt üles augud seaduses ja pääseb ilma suurema tolmutamiseta teispoole kiviseina, kirjutab Äripäeva kolumnist Üllar "Myrakas" Priks.
Kui härrasmees saab töötukassast kõik plaanid põõsasse paiskava vastuse, siis otsib ta delikaatselt üles augud seaduses ja pääseb ilma suurema tolmutamiseta teispoole kiviseina, kirjutab Äripäeva kolumnist Üllar "Myrakas" Priks.
Raadiohitid: kui palju kinnisvaraturg veel kukub?
Kinnisvara on jätkuvalt kuum teema: Tõnu Toompark ja Lenno Uusküla rääkisid raadiohittides, kuidas turg käitub praegu ja lähitulevikus.
Kinnisvara on jätkuvalt kuum teema: Tõnu Toompark ja Lenno Uusküla rääkisid raadiohittides, kuidas turg käitub praegu ja lähitulevikus.
Investorid lubavad: päikesepaneelid tasuvad ära ka miinuses elektrihinnaga "Kaabud" valetasid! Elekter polnud kallis rohepöörde tõttu
Investor Peep Abel tõi oma eramaja päikesepaneelide kogemustest esile, et päevasel ajal, mil elektri hind oli miinuses ja ta pidi oma päikeseenergiat võrku müües võrgutasu peale maksma, sai tema vaid kaheksa senti miinust ühe päeva jooksul. See summa ei tundu talle üldse nii õudne, et paneelidest loobuda.
Investor Peep Abel tõi oma eramaja päikesepaneelide kogemustest esile, et päevasel ajal, mil elektri hind oli miinuses ja ta pidi oma päikeseenergiat võrku müües võrgutasu peale maksma, sai tema vaid kaheksa senti miinust ühe päeva jooksul. See summa ei tundu talle üldse nii õudne, et paneelidest loobuda.
Fantoomliitujad vabastasid gigavati jagu võrguvõimsust
Võrguettevõtete andmetel on fantoomliitujad pärast elektrituruseaduse muudatuste jõustumist vabastanud juba üle 1000 megavati jagu võrguvõimsust.
Võrguettevõtete andmetel on fantoomliitujad pärast elektrituruseaduse muudatuste jõustumist vabastanud juba üle 1000 megavati jagu võrguvõimsust.
Tunnustatud treener Jekaterina Remets-Morozova: oleks viisakas, kui kõik oskaksid riigikeelt
Juuraharidusega Jekaterina Remets-Morozova on aastaid noppinud auhindu fitnessitreenerina. Seitse aastat tagasi eesti keele ära õppinuna on ta seisukohal, et riigikeele omandamine on viisakas ja seda peaksid tegema kõik.
Juuraharidusega Jekaterina Remets-Morozova on aastaid noppinud auhindu fitnessitreenerina. Seitse aastat tagasi eesti keele ära õppinuna on ta seisukohal, et riigikeele omandamine on viisakas ja seda peaksid tegema kõik.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.